Nieuws/Binnenland
941197
Binnenland

'Heel rustig' rond Nederlands kamp in Gao

Rond het Nederlandse militaire kamp in Gao in Mali is het relatief veilig. In de afgelopen anderhalve maand zijn de Nederlandse militairen tijdens patrouilles in de regio niet bedreigd. Ook zijn er geen beschietingen of andere incidenten geweest.

Dat zei de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, donderdag tijdens een persbijeenkomst over de missie in het West-Afrikaanse land. Het is „heel rustig”, zei hij over de veiligheidssituatie. Hij verwacht niet dat de dreiging de komende maanden gaat toenemen.

Operaties

Nederlandse eenheden voeren sinds begin juni inlichtingenoperaties uit voor de VN-missie Minusma. Tijdens een grote operatie hebben ze recent een strook van 1000 kilometer langs een rivier verkend en in de dorpjes en steden contact gelegd met dorpsoudsten, VN- en andere internationale organisaties. Nederlandse Apache-gevechtshelikopters ondersteunden hen daarbij en voerden zelf ook verkenningen uit.

Begin mei sloegen vier raketten in de buurt van het Nederlandse kamp in. Sindsdien is dat niet meer gebeurd, volgens Middendorp mede dankzij de patrouilles die er zijn geweest. Ook Apaches hebben in de buurt rondgevlogen om erachter te komen waar de raketdreiging vandaan komt. Middendorp toonde een foto van een lanceerinrichting die Nederlanders hebben ontdekt.

Dreiging

Middendorp benadrukte dat er wel sprake is van een dreiging, omdat er groeperingen in het gebied zijn die verkeerde intenties hebben en daarbij ook bermbommen kunnen gebruiken. „We zitten niet in een vakantieland”, zei hij. Aan het begin van de missie was de raketdreiging volgens Middendorp wat groter, maar die is inmiddels afgenomen. De militairen zijn tijdens hun werk nog niet op bermbommen gestuit.

Binnenkort zal de VN het mandaat voor de missie voor een jaar verlengen. Het accent zal dan waarschijnlijk meer komen te liggen op het noorden van het land, aldus de generaal. Het is dan ook mogelijk dat de Nederlandse commando's actief worden in het onrustige Kidal.

Tot nu toe verbleven de Nederlandse militairen in tenten. Defensie besloot deze eerder dit jaar te vervangen door containers, waarvan er inmiddels 40 staan. Uiteindelijk komen er zo'n 400 containers waar de manschappen in werken en slapen. Dat moet in het najaar allemaal klaar zijn.