Nieuws/Binnenland
941198
Binnenland

Kamp 'realistisch' over Philip Morris

De sluiting van sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom is „ontzettend vervelend”, maar minister Henk Kamp van Economische Zaken respecteert het besluit van de directie om de productie daar te staken. Zijn belangrijkste prioriteit is zorgen voor een goed vestigingsklimaat in Nederland. „We mogen de concurrentiepositie van Nederland niet op het spel zetten. De overheid moet zich opstellen als een betrouwbare en voorspelbare partner.”

Kamp zei dat donderdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde op pleidooien uit de Kamer om het bedrijf „aan te spreken op zijn verantwoordelijkheid voor de werkgelegenheid in de regio”. Vooral SP en GroenLinks drongen daar op aan. Het kabinet zal wel actief meewerken met de provincie Noord-Brabant om te zoeken naar alternatieve werkgelegenheid, zei de minister.

'Moeilijke beslissing'

Kamp wees erop dat het besluit om de vestiging in Bergen op Zoon te sluiten ook voor Philip Morris een „moeilijke beslissing is geweest met grote financiële consequenties”. Maar de sigarettenfabrikant kampt met een forse vraaguitval doordat er minder gerookt wordt.

De minister heeft in zijn ogen geen andere keuze dan zich neerleggen bij de sluiting. Hij ziet het als zijn belangrijkste taak om te zorgen dat bedrijven zich in Nederland willen blijven vestigen. „Dealtjes” met afzonderlijke bedrijven passen niet in dat beleid. De bewindsman onderstreepte dat Nederland er vorig jaar in is geslaagd bijna 200 internationale ondernemingen aan te trekken.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zegde toe dat het UWV een actieve rol zal spelen bij het opzetten van een lokaal mobiliteitscentrum, dat moet zorgen dat de ontslagen werknemers van Philip Morris weer aan de slag komen. Door de sluiting van de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom raken zo'n 1200 mensen hun baan kwijt.