Nieuws/Binnenland
941206
Binnenland

ACHTERGROND

Enthousiaste scholieren tijdens eerste editie van Young Solar

De eerste editie van Young Solar tijdens de DONG Energy Solar Challenge zorgde voor veel enthousiasme en een lach op het gezicht van de deelnemende middelbare scholieren. Woensdag mochten zij tijdens de Van Wijnen Solar Day in hun eigen klasse meevaren met de massastart en de sprintwedstrijden van de grote World Cup for Solar Powered Boats.

Bij de massastart moesten de scholieren eerst een stuk hardlopen om vervolgens het estafettestokje over te geven aan de schipper. Vervolgens moesten de zonneboten een parcours van 10 kilometer afleggen. Het Linde College uit Wolvega won dit eerste onderdeel van Young Solar. ‘Het was super tof! Over tien jaar zijn wij het nieuwe CLAFIS Private Energy Solar Team. We hopen over twee jaar weer mee te kunnen doen’, aldus een enthousiaste schipper van het team.

Coevorden

De slalom en sprintwedstrijden in de Young Solar klasse werden gewonnen door middelbare school De Nieuwe Veste uit Coevorden. ‘Het was een geweldig mooie dag’, blikt Ingrid Spijkers van de organisatie van Young Solar terug. ‘Alle teams hebben maanden hard gewerkt en nu liggen er prachtige boten met veel enthousiaste pubers. Dit smaakt naar meer.’

Massastart

Tijdens de massastart in de Challenge A van de DONG Energy Solar Challenge botste A08 Solarteam ROC Friese Poort uit Sneek tegen de wal aan. ‘De achterste draagvleugel heeft zeer waarschijnlijk iets onder water geraakt en is daardoor losgetrokken van de romp. Hierdoor werd de boot onbestuurbaar. Hoewel de boot aan de voor- en achterkant zwaar beschadigd is, varen we morgen gewoon weer. We gaat het repareren’, vertelt teamleider Sierd Visser.

Gedeeld eerste

Deelnemers uit de DONG Energy Solar Challenge raceten woensdagmiddag tegen elkaar in de tweede sprintwedstrijd. Het CLAFIS Private Energy Solar Boat Team (T63) en Team Gowrings Energy (T66) werden gedeeld eerste. Zij legden beide de afstand van 100 meter in 15 seconden af.