Nieuws/Binnenland
941208
Binnenland

Review: Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies (3DS)

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies is alweer het vijfde advocatenspel van Capcom. Je kruipt in de huid van zowel Phoenix Wright als Apollo Justice. De heren worden bijgestaan door spring-in-’t-veld Athena Cykes. Tijd om de beklaagden weer met raad en daad bij te staan.

Tikken tot je erbij neervalt

Aan het principe van de serie is weinig veranderd. Je krijgt nog steeds bergen tekst voorgeschoteld, die je handmatig verder moet laten lopen door op het scherm te tikken of een knop in te drukken. Wil je de gesprekken sneller laten verlopen? Dan moet je nog meer tikken om de vaart erin te houden. Dat principe ben ik onderhand wel beu. Ik krijg de bergen tekst liever gepresenteerd in een filmpje.

In Dual Destinies word je vijf nieuwe zaken voorgeschoteld. Vooral de eerste zaak baart opzien. Hierin wordt het overduidelijk onschuldige meisje Jupiner Woods verdacht van een bomaanslag op de rechtbank. Iedereen kan zien dat de gemene Ted Tonate de dader is, maar het is wel aan jou de taak om de onderste steen boven te krijgen. Dit doe je in de rechtszaal gecombineerd met ouderwets speurwerk in het veld.

Red de cliënt

In de rechtszaal moet je de getuigen zo goed mogelijk verhoren en leugens ontmaskeren. Wanneer je merkt dat er gelogen wordt, teken je protest aan. Dit doe je door 'Hold it!’ (als je bezig bent met het verhoor) of 'Objection!' (als de aanklager aan het verhoren is), te roepen in de microfoon. Er is ook de mogelijkheid om te tikken op het scherm, als je geen zin hebt om in een openbare omgeving, zoals in de trein of bus, te schreeuwen. Vervolgens moet je het bewijs presenteren dat de leugen aantoont.

Net als in de vorige games hebben de advocaten in Dual Destinies speciale krachten. Zo kan Apollo aan zijn armband voelen als iemand liegt, want dan gaat deze strakker zitten. Vervolgens zoek je naar de zenuwtic bij de ondervraagden om zo de reden van de spanning boven tafel te krijgen. Athena kan de innerlijke stem van een persoon horen en samen met het computertje Widget de emoties achterhalen die opvallen. Ook die kennis kun je gebruiken om iemand nog meer onder druk te zetten.

Maar om het gelijk van jouw cliënt en het ongelijk van de andere getuigen aan te tonen, heb je dus vooral bewijs nodig. Dit kun je verzamelen door de plaats van het delict aan een onderzoek te onderwerpen of je krijgt het van de mensen die je spreekt. Interview de betrokken personen, onderzoek voorwerpen en laat geen steen onomgekeerd. Vind dat cruciale stuk bewijs, waarmee je jouw cliënt vrij kunt krijgen!

Interactief leesboek

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies is weinig veranderd in vergelijking met de voorgaande delen. Het zal de fans vooral gaan om de nieuwe verhaallijnen en daarin voorziet de game goed. Nieuwelingen kunnen voor aanschaf beter kijken of ze het uberhaupt wel leuk vinden. Het is namelijk geen snelle actiegame. Dual Destinies is eigenlijk gewoon een interactief en ietwat traag boek. Een detective waarbij je zelf mag uit pluizen wie de echte dader is. Het idee blijft leuk, maar het tempo mag van mij de volgende keer echt wel hoger.