Nieuws/Binnenland
941212
Binnenland

Streng doch rechtvaardig

Review: Spelunky

Vroeger, toen gamen nog voor nerds was, waren games echt moeilijk. Ging je dood, dan mocht je helemaal opnieuw beginnen. Niks even een checkpoint inladen of een opgeslagen spel openen! Voor de mensen die deze manier van spelen missen, is Spelunky gemaakt.

Op het eerste gezicht is Spelunky een relatief simpel platformspelletje waarin je verschillende werelden moet doorlopen en uiteindelijk een eindbaas moet verslaan. Alleen is de game ontzettend pittig.

Voor je begint, kies je uit een van de vele beschikbare avonturiers. In zijn (of haar) huid gekropen, duik je de grot in waar het spel zich afspeelt. Het enige dat je bij je hebt, is een zweep, een paar touwen en enkele bommen. En vier levenspunten. Deze punten zijn van cruciaal belang, want als ze op zijn, word je helemaal terug naar het begin van het eerste level gestuurd. Het maakt niet uit of je nog maar net was begonnen of bij de allerlaatste eindbaas bent gesneuveld: dood is dood.

Maar op een gegeven moment kom je een onguur karakter tegen: Tunnel Man. Hij kan voor jou een tunnel graven naar de tweede, derde of vierde spelwereld. Als je dan doodgaat, kun je door naar waar je - ongeveer - was gebleven.

Tunnel Man vraagt een fikse prijs voor zijn diensten. De eerste tunnel, naar de tweede spelwereld, is nog te betalen. Een paar bommen, een paar touwen. Maar hoe verder hij moet graven, des te meer hij vraagt. Voor je het weet, sleep je een sleutel uit de eerste spelwereld de hele game met je mee omdat dat toevallig net is wat Tunnel Man wil hebben…

Je kunt wel iets doen om het leven in de grotten van Spelunky aangenamer te maken. Af en toe vind je een winkeltje waar je handige voorwerpen kunt kopen. Denk aan een kompas of een geweer waarmee je vijanden vanaf een afstand kunt neerschieten. Wees voorzichtig, want als je de winkelier per ongeluk met je zweep of een ander wapen raakt, zal hij je de rest van het spel met zijn jachtgeweer achterna zitten. Dan kun je net zo goed opnieuw beginnen.

De enige troost is dat Spelunky een strenge doch rechtvaardige game is. Vijanden leven namelijk volgens precies dezelfde regels als jij: vallen ze in een put met speren, dan gaan zij net zo hard dood.

Spelunky is moeilijk. Erg moeilijk zelfs. Maar dat maakt het juist zo bevredigend als je het einde van een wereld haalt. Je moet een beetje masochistisch zijn, maar het is een heerlijke uitdaging.

Spelunky is te downloaden op de PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation Vita. Laatstgenoemde versie raad ik aan, want dankzij de korte spelsessies - je zult gauw genoeg doodgaan - is de game perfect voor in bus, trein of vliegtuig.