Nieuws/Binnenland
941214
Binnenland

Voer voor masochisten

Review: Cloudberry Kingdom

Stel je voor: je ziet een game online met de naam Cloudberry Kingdom. Waarmee zou je te maken hebben? Misschien een Teddy Ruxpin -spel? Of een K3-derivaat? Een Troetelbeertjes -game! Laat je niet foppen, want Cloudberry Kingdom is niets minder dan een moeilijk platformspel voor masochisten.

Als je ooit Super Mario Bros. voor de oude Nintendo hebt gespeeld, weet je precies hoe de gameplay van Cloudberry kingdom in elkaar steekt. Spring over ravijnen, spring op vijanden en ga door de deur aan het einde van het level.

Belangrijk bij zulke moeilijke games is de besturing. Hoe vaak je ook dood gaat, je moet als speler nooit het gevoel hebben dat het kwam omdat de game niet goed werkte. Gelukkig zit Cloudberry kingdom enorm strak in elkaar en zul je altijd precies weten wat er is misgegaan en hoe je het beter kunt doen.

Tot zover niets nieuws onder de zon. Games als Super Mario Bros. en Sonic the Hedgehog deden dit in de jaren 80 en 90 al! Maar Cloudberry kingdom heeft iets dat geen van deze spellen heeft: een oneindige voorraad levels. Elk level wordt namelijk door een speciaal geprogrammeerd algoritme in de game samengesteld.

Knap? Noem het gerust briljant! Niet alleen krijg je constant verse content voor de kiezen, het spel is slim genoeg om levels te maken waarin geen designfouten zitten. Ik ben nooit een onmogelijk niveau tegengekomen. Wel ben ik bijzonder vaak gesneuveld. Want naast de samenstelling van de levels bepaalt de game ook hoe pittig deze moeten zijn op basis van jouw prestaties.

Ren je zonder problemen een paar keer zó naar de uitgang, dan kun je er zeker van zijn dat er binnenkort een lastig level aankomt. Mocht je echter een paar keer achter elkaar doodgaan, dan zal het volgende niveau iets minder wreed zijn. Een briljant concept dat goed wordt uitgevoerd.Het enige dat erop valt aan te merken, is hoe lelijk deze is. Het lijkt erop dat de makers al hun tijd hebben gestoken in het level-algoritme en dat zij voor de grafische aspecten even Microsoft Paint hebben aangezwengeld. Vooral jouw spelpersonage is er nogal bekaaid vanaf gekomen. En dat terwijl sommige van de met papier maché gemaakte filmpjes tussen de levels door er zo schattig uitzien.

Maar goed, uiterlijk is ook niet alles. Als je van pittige spellen houdt die je uitdagen maar tegelijkertijd fair zijn, is Cloudberry kingdom een uitstekende keus.