Nieuws/Binnenland
941249
Binnenland

Review: Lego The Hobbit (PlayStation 4)

Midden-aarde is een plaatje in Lego-blokjes. Je kunt er uren ronddwalen en alles slopen wat op jouw pad komt. Na Lego The Lord of the Rings is het nu de buurt aan Lego The Hobbit. Maar vreemd genoeg mist de game iets belangrijks. De derde film is namelijk nergens te bekennen.

Waarom Warner Bros en TT games ervoor gekozen hebben om Lego The Hobbit nu al uit te geven, terwijl deel drie nog ontbreekt, is onbekend. Ook is niet duidelijk hoe de laatste film straks toegevoegd gaat worden. Wordt het een gratis download of in het slechte geval betaald? Niemand die het weet. Hierdoor eindigt de game net als The Hobbit: The Desolation of Smaug abrupt en snak je naar meer.

Verhaal met een twist

Lego The Hobbit volgt min of meer het verhaal van de films, maar geeft zijn eigen twist. Zo speel je aan het begin van de game een heel stuk dat voorafgaand aan de aanval van Smaug op Erebor. Iets wat we amper zien in de film.  Aan de andere kant worden scènes uit de film juist verkort en afgekapt. Lego The Hobbit speelt de film dus niet letterlijk na en dat zorgt voor variatie en genoeg verrassingen. Zoals een Lego-game betaamt, ontbreekt ook de humor niet. Zoals orcs die hun baas, Azog, willen waarschuwen dat de schuilplaats van Thorin gevonden is, maar geen bereik hebben op hun telefoon.

Je kunt braaf het verhaal volgen van de game. Maar dat zou wat saai zijn. Lego The Hobbit heeft een open wereld, dus aarzel vooral niet om Midden-aarde te verkennen. Voor de perfectionist is er veel te ontdekken. Er zijn onder andere geheime gangetjes en grotten, verborgen schatkistjes en nieuwe personages die je kunt vrijspelen. Daarnaast loont het om terug te gaan naar oude gebieden, omdat een ander personage ergens wel de vaardigheden bezit om op locaties te komen waar de hoofdverhaalpersonages niet bij kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een elf die met een pijl en boog die hoge doelen kan bereiken, waar een kleine hobbit niet in de buurt komt.

Soms wat rommelig

Van tijd tot tijd is de game wat rommelig. Vooral bij veldslagen. Niet alleen omdat de camera soms tegenstribbelt, maar ook omdat er teveel poppetjes op het scherm zijn. Soms kan je een orc niet meer onderscheiden van een dwerg en verlies je overzicht. Nou gaan de dwergen niet permanent dood, maar als je samen met een vriend speelt is het toch wel vervelend als je zijn poppetjes steeds kapot slaat.

Lego The Hobbit ziet er haarscherp uit op de televisie. Wel hapert soms het beeld en geluid. Wat bijdraagt aan de sfeer van de game zijn de dialogen uit de film die hergebruikt zijn. Dat was eerder ook al het geval bij Lego The Lord of the Rings en ik ben blij dat de soundtrack ook nu weer is toegevoegd. Het maakt het ook komischer om een dramatische scene te zien. Zoals wanneer Thorin het uitschreeuwt van verdriet om het verlies van zijn opa als Azog hem doodt. Zo'n heftige scène uit de film ziet er toch heel anders uit met een Lego-poppetje.

Leuk, maar incompleet

Lego The Hobbit is een leuke toevoeging aan het aanbod Lego-games. Het knutselen aan bouwwerkjes door middel van grondstoffen (hout, metaal, goud, enz.) is een welkome toevoeging aan de serie. Wel is het tijdstip waarop de game verschijnt een beetje vreemd. We missen nu het derde deel. Waarom heeft men niet even gewacht? Zodat er één game uitgebracht kon worden met alle drie de Hobbit-films.