Nieuws/Binnenland
941255
Binnenland

Moeiteloos op je plaat

Review: OlliOlli (PS Vita)

Vroeger had je Skate or Die , toen kwam Tony Hawk's pro skating , daarna kregen we Skate . Maar sindsdien hebben gamers eigenlijk geen echt goede skategame meer gehad. Blijkbaar viel er niet zoveel meer te vernieuwen. Maar nu is daar uit het niets een ouderwetse skatetopper op de PlayStation Vita: OlliOlli.

Vergeet Tony Hawk en Skate : OlliOlli is compleet anders. Ten eerste is dit een 2D-game waarbij je de spelwereld van de zijkant ziet. Het spel is opgebouwd uit verschillende werelden, elk met een aantal levels. Elk level heeft weer een aantal doelen die je als speler moet behalen en die variëren van 'doe een specifiek trucje' tot 'behaal een x aantal punten'. Uiteraard worden deze doelen lastiger te behalen naarmate je verder komt.

Tot zover de structuur, maar belangrijker is natuurlijk hoe het speelt. Gelukkig zit dat wel goed. Aangezien de game 2D is en je automatisch vooruit gaat, hoef je alleen te springen, trucs uit te voeren en goed te landen. Springen en trucjes gaan via de rechter analoge stick. Door deze in een positie te zetten en vervolgens - al dan niet voorafgegaan door een beweging - los te laten, spring je en doe je een bepaalde trick.

Landen doe je door op het juiste moment op de X-knop te drukken. Dat is cruciaal, want hoe beter je dat timet, des te meer punten je binnenhaalt. Ten slotte is het mogelijk om te 'grinden' door boven een railing met de stick een richting in te drukken. Ook hier geldt: hoe beter de timing, des te meer punten.

Klinkt wat ingewikkeld, maar na een uurtje hoef je er niet eens meer bij na te denken. Die kennis zit dan allemaal in je vingers en het enige wat je nog moet doen, is de situatie juist inschatten en zorgen dat je niet keihard op je plaat gaat. Je zal elk level talloze malen tegen de vlakte gaan, want goed landen is niet zo makkelijk.

Overigens is op je plaat gaan niet eens zo'n ramp. Dankzij een dikke knop linksbovenin beeld kun je elk level direct herstarten. Dat lijkt een klein detail, maar het is cruciaal in een spel als OlliOlli waarin je heel vaak opnieuw zal moeten beginnen. Dat moet zo moeiteloos mogelijk gaan.

OlliOlli combineert strakke besturing met uitdagende, maar erg leuke levels en maakt falen zo pijnloos mogelijk. Een recept voor een uitstekende en verslavende game.