Nieuws/Binnenland
941256
Binnenland

Schitterende Vikingen

Review: The Banner Saga (pc)

Eigenlijk raar dat het begrip 'fantasy' bijna altijd draait om werelden met elfjes, orcs en dwergen. Gelukkig doet The Banner Saga, een nieuwe strategiegame, het anders.

De wereld van dit spel is losjes gebaseerd op Noorse mythologie en het tijdperk van de Vikingen, waarbij reuzen - varl genaamd - en mensen op gespannen voet met elkaar samenleven. Zij zullen echter moeten samenwerken om een invasie van kwaadaardige wezens tegen te houden. De wereld is bijzonder goed gerealiseerd en hopelijk zullen de makers hier ook buiten het spel meer mee doen. Geef me boeken, tekenfilms, tv-series: ik wil me er helemaal in onderdompelen!

In de basis is The Banner Saga een strategiegame waarbij je constant in gevechten terechtkomt. Elk personage heeft sterke en zwakke punten en het is zaak om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Zo is het beter om je boogschutters op de achtergrond te houden, terwijl de sterke varl uitermate geschikt zijn om in de frontlinie klappen uit te delen.

De gevechten gaan uiteindelijk best diep en de veldslagen worden al gauw behoorlijk pittig. De game verwacht absoluut van je dat je al jouw eenheden maximaal benut.

Tussen de knokpartijen door wordt een bijzonder verhaal verteld. Als speler kruip je in de huid van verschillende personages. Zo leid je het ene moment een groep reuzen die een menselijke prins weer veilig thuis moet krijgen, waarna je overstapt op een mens die de inwoners van zijn verwoeste thuisstad naar een veilig heenkomen probeert te brengen.

Naast vechten voer je gesprekken met belangrijke personages, waarbij je zelf kunt bepalen hoe je vragen beantwoordt. Kies voorzichtig, want dit heeft invloed op hoe het verhaal zich ontplooit. Tenslotte is het zaak om je manschappen met ervaringspunten te upgraden, ze genoeg rust te geven en ervoor te zorgen dat je goed bevoorraad bent. Honger tast namelijk het moraal van je vechters aan, wat weer invloed op hun prestaties heeft.

Een van de sterkste punten van The Banner Saga is hoe de game eruit ziet. Vrijwel alles in het spel is met de hand getekend en doet denken aan de oude Disney-films. Elke scène is een genot voor het oog.

Het is niet vaak voorgekomen dat ik me haastig door een gesprek heen klikte, want bijna alles is het bekijken waard.

The Banner Saga combineert een unieke spelwereld met een boeiend, diep strategisch spel en ziet er ook nog eens geweldig uit. Voor mij nu al een van de toppers van 2014.