Nieuws/Binnenland
941262
Binnenland

Toveren met blokken

Review: 99 Bricks: Wizard Academy (iOS)

Eigenlijk ben ik niet zo'n goede gamer. Of het nou om schietspellen, puzzelspellen of ritmegames gaat: mijn capaciteiten kun je slechts als 'aardig' bestempelen. Op één uitzondering na: ik ben heel goed in Tetris en de vele afgeleiden daarvan. Dat kwam mooi van pas toen ik 99 Bricks: Wizard academy voor de iPhone en iPad van de Nederlandse ontwikkelstudio Weird Beard Games tegenkwam.

Iedereen die Tetris wel eens heeft gespeeld, kent het concept: stenen in verschillende vormen vallen naar beneden en het is zaak deze zo geordend mogelijk te stapelen.

In Wizard academy is dat niet anders, maar met een afwijkend doel. In plaats van dat je de blokken wegspeelt, is het de bedoeling om er een zo hoog mogelijke toren mee te bouwen. Je bent namelijk een tovenaarsleerling en zonder toren ben je natuurlijk geen echte magiër.

Belangrijk om te weten is dat de blokken in deze game niet netjes recht blijven plakken nadat je ze hebt neergelegd. Ze zijn onderhevig aan de zwaartekracht en je kunt ze dan ook prima schots en scheef deponeren. In dat geval wordt het heel lastig om een stevige toren te bouwen.

Helaas zijn er jaloerse tovenaarsleerlingen die je op allerlei manieren proberen dwars te zitten. Zo zal er één je blokken in ijsblokken veranderen, terwijl een ander de snelheid waarmee ze vallen, flink verhoogt.

Zelf heb je ook de beschikking over magische spreuken. Zo kun je af en toe al je blokken vastzetten, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat ze verschuiven. Een andere spreuk creëert een eilandje boven je toren waarop je verder kunt bouwen als je er een potje van hebt gemaakt.

Net als de game waarop het is gebaseerd, is Wizard academy duivels verslavend. Zeker als je vrienden hebt die het ook spelen, wil je constant de hoogste score verbeteren. Daarbij is het concept niet alleen een erg leuke uitbreiding van een klassieker, maar speelt het ook nog eens ontzettend strak. Als er iets fout gaat, is dat vrijwel zeker je eigen schuld.

Het beste nieuws is dat deze game gratis valt te downloaden en te spelen. Je kunt extra's kopen die de game wat makkelijker maken, maar dat is nooit nodig en je wordt evenmin doodgegooid met de vraag of je dat überhaupt wilt.

Toch zou het sympathiek zijn om iets te kopen als Wizard academy je bevalt - en die kans is bijzonder groot. Studio's die zulke leuke games maken, verdienen de kans om er nog meer te ontwikkelen.