Nieuws/Binnenland
941274
Binnenland

OM laat moord vallen in zaak Nicole

De 47-jarige Helmonder Jos de G. wordt niet langer verdacht van moord op de Eindhovense tiener Nicole van den Hurk. Het Openbaar Ministerie heeft de definitieve beschuldigingen tegen hem beperkt tot verkrachting en het lichtere doodslag. Officier van justitie Erna Vrijhoeven heeft dat donderdag bekendgemaakt op een regiezitting.

De aanklaagster legde uit dat onder andere de resultaten van tactisch en forensisch onderzoek de reden zijn geweest om de beschuldiging af te zwakken tot doodslag.

In de bossen

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Bijna 2 maanden later werd ze vermoord en verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

DNA

Tbs'er Jos de G. werd in januari aangehouden omdat er overeenkomsten zijn tussen zijn DNA en sporen die destijds op het lichaam van het meisje zijn gevonden. Jos de G. ontkent dat hij betrokken is geweest. Zijn advocaat Job Knoester betwijfelt of Nicole van den Hurk is verkracht en meent dat het DNA-spoor niet betekent dat de verdachte haar heeft misbruikt en gedood.

Een herhaald verzoek van de advocaat om Jos de G. uit de gevangenis te laten en terug naar de tbs-kliniek te sturen omdat er op dit moment niet genoeg bewijs is, werd donderdagmiddag door de rechter afgewezen.

Het is nog onbekend wanneer de zaak verdergaat.