Nieuws/Binnenland
941275
Binnenland

Review: Nintendo 3DS XL

Voordat de Nintendo 3DS het stokje van de DS overnam, verschenen er maar liefst vier versies (DS, DS Lite, DSi en DSi XL) van de populaire handheld. De komst van de 3DS XL kan dan ook nauwelijks een verrassing genoemd worden.

Wie grote veranderingen verwacht in het ontwerp van de Nintendo 3DS XL, komt bedrogen uit. De slechte 0,3 megapixel camera’s zijn niet verbeterd en de handheld heeft nog steeds geen tweede pookje. Wat Nintendo wel biedt zijn grotere schermen, een langere batterijduur (1,5 uur extra) en een grotere geheugenkaart (4GB in plaats van 2GB).

De 3DS XL is verkrijgbaar in de kleurencombinaties zwart/zilver, zwart/rood en zwart/blauw. De draagbare spelcomputer oogt slanker dankzij de afgeronde randen en hoeken, waardoor het minder hoekig uitziet als zijn voorganger. Wel mist het de glanzende afwerking en voelt het apparaat heel plastic aan.

Het bovenste scherm gaat in grootte van 3,53” (9 cm) naar 4,88” (12,4 cm) en het onderste meet nu 4,18” (10,06 cm) in plaats van 3,02” (7,7 cm). Ik vind persoonlijk de grotere schermen fijn. In plaats van met je neus op een klein schermpje te turen, kun je nu meer ontspannen gamen. Het is wel jammer dat de resolutie van de schermen gelijk is gebleven. In plaats van meer pixels wordt de boel nu wat opgerekt.

Als je het kleine gele balkje op de verpakking van de 3DS XL negeert, kun je thuis voor een nare verrassing komen te staan. Om de prijs van het apparaat (€199,99) laag te houden, heeft Nintendo namelijk besloten om geen adapter mee te leveren. Gamers met een DSi, DSi XL of 3DS kunnen hun oude oplader gebruiken. Anderen zullen die er los bij moeten kopen voor €9,99. Het is vreemd dat Nintendo deze stap heeft genomen. Het is namelijk niet heel gebruikersvriendelijk. Als je dan toch dingen gaat schrappen uit het pakket, laat dan de ruim 500 pagina’s tellende handleiding achterwege.

Conclusie

De Nintendo 3DS XL is aan te raden als je nog geen 3DS hebt. De grotere schermen en langere batterijduur zijn een duidelijke verbetering ten opzichte van de voorganger. De lage resolutie is jammer, maar het 3D-effect leidt genoeg af dat het amper opvalt. Let wel op dat je niet vergeet om de extra adapter aan te schaffen.

Heb je wel een 3DS, dan is een aanschaf alleen gerechtvaardigd als je er heel veel op speelt. Naast de eerdere genoemde verbeteringen mist de draagbare spelcomputer eigenlijk de extra’s om het geheel naar een hoger niveau te tillen. De 3DS XL is een prima apparaat, maar ik ben meer benieuwd naar de 3DS 2.0.