Nieuws
941284
Nieuws

Stijlvol budgettoestel

Review: HTC Desire 610

Bij HTC lijkt het tegenwoordig alleen nog om de One-lijn te draaien. Toch maakt het bedrijf daarnaast ook nog telefoons in zijn Desire-lijn. De nieuwste, Desire 610, moet concurreren met de budgettoestellen van concurrenten Samsung en LG.

Uiterlijk

Wat het meeste opvalt aan het uiterlijk van de 610 is de lengte. Door het design ziet hij er - net als grotere broer One M8 - behoorlijk lang uit. Met zijn 4,7 inch grote scherm valt het echter allemaal wel mee en hij ligt dan ook prima in de hand. De plastic afwerking doet nog het meeste denken aan de iPhone 5C, en dat mag als compliment opgevat worden. Het geheel komt stijlvol over, meer dan bij vergelijkbare budgettoestellen zoals de G2 Mini van LG of de Moto G van Motorola.

Hardware

Het scherm heeft een resolutie van 960 bij 540 pixels. Niet helemaal HD dus, maar het scheelt niet veel. Bij gewoon gebruik (internetten, sms'en, etc.) zullen de pixels niet bepaald opvallen.

Onder de motorkap ronkt een 1,2GHz quad core processor met 1GB aan werkgeheugen. Deze zorgt voor goede prestaties: tijdens het testen ben ik vrijwel geen horten en storen tegengekomen. Ook de laadtijden van zwaardere apps zoals grafisch intensieve games, viel prima mee. Standaard is voorzien in slechts 8GB aan opslaggeheugen, maar gelukkig kan dit met een microSD-geheugenkaart uitgebreid worden naar maximaal 128GB.

Achterop het toestel prijkt een 8 megapixel camera, waarmee respectabele foto's te nemen zijn. Het komt niet in de buurt van de kwaliteit van de iPhone 5S of de Lumia 1020, maar in deze prijsklasse is het zeker één van de betere. 

Ook het noemen waard is dat de telefoon 4G-netwerken ondersteunt en je dus lekker snel kunt internetten. Iets dat niet vanzelfsprekend is onder budgettoestellen.

Bekijk hier de volledige lijst met specificaties.

Software

De 610 is uitgevoerd met versie 4.4 van besturingssysteem Android. Daarover heeft HTC zijn eigen softwarelaag, Sense 6.0, gelegd. Sense is één van de weinige softwaretoevoegingen op Android-toestellen waar ik niet een enorme hekel aan heb, dus de toevoeging is wat mij betreft een pluspunt. De designers van het bedrijf weten namelijk hun eigen extra's op een nette manier te integreren met het standaard uiterlijk van Android, waardoor je nooit rare verschillen ziet als je in en uit apps gaat.

Sense voegt ook Blinkfeed toe, de nieuwswidget van HTC waarmee je uit allerlei verschillende bronnen constant nieuwe berichten te zien krijgt. Het is een nette manier om op de hoogte te blijven.

Opvallend afwezig is de methode om de telefoon te wekken door op het scherm te tikken of te vegen, zoals wel bij topmodel One M8 kan. Het is geen enorm gemis, maar het was daar wel een leuke extra die kopers van een minder duur toestel dus moeten missen.

Prijs en vergelijkbare toestellen

De HTC Desire 610 heeft een adviesprijs van €299 en is daarmee ietwat aan de dure kant in het budgetsegment. Zeker nu Motorola die hele markt op zijn kop heeft gezet met een Moto G (met 720p-scherm) voor onder de €200. Ook LG heeft een degelijk instapmodel met zijn G2 Mini (€299).

Conclusie

De HTC Desire 610 is één van de meest stijlvolle telefoons in de prijsklasse tot €300. De makers hebben duidelijk zorg besteed aan het ontwerp ervan en ook de prestaties zijn prima. Alleen het scherm loopt wat achter op die van de Moto G, maar je krijgt er wel een uitdagender design voor terug. Een prima keuze voor mensen die niet een fortuin aan een telefoon willen uitgeven, maar wel een strakke telefoon willen.