Nieuws
941286
Nieuws

Lang door zonder laden

Review: MacBook Air 11 inch 2013

Het is een probleem dat nog altijd niet naar volle tevredenheid is opgelost: hoe doe je een hele dag met een laptop op één oplaadbeurt? Apple claimt nu de oplossing gevonden te hebben en stelt dat zijn nieuwe MacBook Air-modellen probleemloos een dag te gebruiken zijn. We nemen de proef op de som met de 11 inch versie.

Het is onmogelijk om van de buitenkant te beoordelen of je met een MacBook Air uit 2013 of 2012 te maken hebt. Het design is namelijk gelijk gebleven aan dat van vorige versies. Niet dat dit een probleem is: de Air ziet er, bijna vijf jaar na de lancering van de allereerste versie, nog steeds schitterend uit. Slank, strak en erg licht: er valt simpelweg niet zo gek veel aan te verbeteren.

Het enige dat me stoort aan de hardware van de nieuwe Air is het scherm. Deze is gelijk aan die van vorige generaties en met 1366 bij 768 pixels is het niet bepaald een retina-scherm. Toegegeven, we zijn tegenwoordig verwend op het vlak van beeldkwaliteit, maar er zijn inmiddels smartphones verkrijgbaar die op een kleiner oppervlak meer pixels bieden.

Maar goed, Apple heeft zich ditmaal helemaal toegelegd op het verbeteren van het batterijleven De 2013-versies bevatten nieuwe Intel-chips die het stroomverbruik sterk verminderen. Dat is dan ook de reden dat deze nieuwere varianten zo lang meegaan op een laadbeurt. Apple claimt dat de 11 inch versie zo’n 9 uur meegaat, terwijl de 13 inch Air wel 12 uur te gebruiken is.

Test

De ervaring leert dat inschattingen van de fabrikant zelf nogal aan de ruime kant zijn. In de meeste gevallen kun je gerust een uurtje van genoemde tijd aftrekken. Ik was dan ook verbaasd toen ik erachter kwam dat de 11 inch Air langer dan 9 uur werkte zonder hem tussendoor opnieuw op te laden.

Tijdens de test heb ik de laptop simpelweg als mijn reguliere computer gebruikt waar ik ook veel op werk. Elke dag heb ik hem dan ook ongeveer een uur lang tijdens mijn treinreizen gebruikt om stukjes op te typen, filmpjes op te bekijken te internetten. Meer dan anderhalve week na de eerste oplaadbeurt was de accu eindelijk leeg. In totaal heeft hij het een goede tien uur uitgehouden, terwijl hij tussendoor in de slaapmodus stond. Zelf heb ik dergelijke prestaties alleen nog maar bij tablets gezien.

Verder is het opvallend dat er op rekenkracht niet bezuinigd is. Of ik nou aan het tikken was of foto’s aan het bewerken was: het verliep allemaal vloeiend en zonder horten of stoten. Alleen bij het spelen van games werd het wat lastiger, maar gezien het gebrek aan een krachtige videoprocessor is dat ook geen verrassing.

En nee, ik heb niet de duurste en volledig opgewaardeerde versie getest. Van Apple kreeg ik ditmaal de goedkoopste, simpelste versie te leen die beschikbaar is. Tijdens het testen heb ik echter nooit gesnakt naar meer rekenkracht.

Software

Afgezien van de accu en het formaat en gewicht is de gebruikerservaring van een MacBook Air vrijwel gelijk aan die bij andere Macs. Zo wordt besturingssysteem OS X Mountain Lion geleverd op de nieuwe Air, en die ervaring heb ik al eerder omschreven in mijn review van de nieuwste iMac (http://www.telegraaf.nl/digitaal/21172192/__Review__iMac__model_2012___.html).

Om nog even kort samen te vatten: Apple heeft het voor zijn bestaande klanten erg makkelijk gemaakt om alle belangrijke informatie meteen gereed te hebben dankzij zijn iCloud-opslagdienst. Contacten, afspraken, herinneringen en tegenwoordig ook documenten worden automatisch na het inloggen beschikbaar gemaakt. Erg handig. Mensen die overstappen van een pc worden middels een speciaal programma ook geholpen, al vergt het wel iets meer moeite.

Prijs en vergelijkbare producten

De goedkoopste versie van de MacBook Air 11 inch-versie kost €1029. De goedkoopste 13 inch variant gaat voor €100 meer over de toonbank. Lees hier de volledige specificatielijst van beide modellen (http://www.apple.com/nl/macbook-air/specs.html).

Er zijn weinig laptops beschikbaar die op het belangrijkste punt van de MacBook Air kunnen concurreren: het batterijleven. Dat komt omdat Apple als eerste de nieuwe Haswell chips van Intel gebruikt en de concurrentie pas binnenkort met dergelijke laptops komt.

Op het vlak van dunne laptops is er wel genoeg keuze. Zo heeft Asus zijn Zenbook-lijn waarin de nieuwste modellen ook voor rond de €1000 verkrijgbaar zijn.

Conclusie

De MacBook Air is simpelweg één van de beste laptops die je op dit moment kunt krijgen. De prijs is niet extreem laag, maar valt gezien de prestaties en het design naar mijn mening best mee. Daarbij zullen de meeste mensen prima uit de voeten kunnen met het goedkoopste model. Zeker voor mensen die veel onderweg zijn en niet constant de mogelijkheid hebben om de oplader te gebruiken, is de nieuwe MacBook Air een goede keuze.