Nieuws/Binnenland
941289
Binnenland

Prima voor jonge gamer

Review: Nintendo 2DS

Vroeger, toen we nog dachten dat het wel goed zou komen met die ingestorte economie en toen consumenten nog geld aan frivoliteiten hadden te besteden, dachten bioscoopexploitanten en tv-producenten dat 3D het hé-le-maal zou worden. Zelfs Nintendo trapte hierin en lanceerde in 2011 zijn 3DS-spelcomputer.

Nu we ons realiseren dat eigenlijk niemand op 3D zit te wachten, lanceert de de spelletjesgigant de 2DS. Qua hardware vrijwel gelijk aan de 3DS, maar dan zonder de mogelijkheid om spellen in drie dimensies te spelen. Niet echt een gemis. Hoewel er sinds de lancering van de 3DS tal van kwaliteitsgames zijn uitgekomen, kan ik geen enkele opnoemen waarbij het 3D-effect het spelplezier verhoogde.

Hoewel 'onder de motorkap' alles hetzelfde is gebleven, is het design van de 2DS even een schok. De console bestaat niet langer uit twee delen, waardoor hij dus niet kan worden dichtgeklapt. Dat betekent echter ook dat de scharnieren niet lam kunnen worden of kapot kunnen gaan. Hij heeft nog het meest weg van een plastic homp kaas.

Op geen enkel moment heb ik het idee gehad met een luxe gadget te maken te hebben. Geen ramp, want hij ligt prima in de hand. Sterker nog, bij lange speelsessies kreeg ik bij de 2DS minder snel last van verkrampte handen dan bij de 3DS. Ergonomisch zit het dus goed. Daarnaast voelt hij solide aan en zal hij een bescheiden val kunnen overleven.

Zoals gezegd bevat de 2DS dezelfde hardware als zijn grote broertje en kan dus ook alle 3DS-games afspelen. Daarnaast is hij ook in staat om alle spellen voor zijn voorganger, de Nintendo DS, af te spelen. Voor beide platformen zijn er tal van geweldige games te vinden.

De vraag is alleen: waarom zou je de 2DS boven de 3DS of 3DS XL moeten verkiezen? Die kunnen precies hetzelfde, hebben de 3D-functie en in het geval van de XL zelfs een groter scherm. Het antwoord: de prijs. De 2DS is al voor €130 te krijgen, wat relatief gezien erg weinig is voor een spelcomputer die concurreert met dure gadgets als de iPad en de iPod Touch. Gecombineerd met het robuuster design en de brede beschikbaarheid van kindvriendelijke titels maakt dit de 2DS uitermate geschikt voor de jongere gamers.

Wil je het beste, dan is de 2DS niet echt geschikt voor jou; lap die €70 extra en koop een 3DS XL. Maar zoek je iets voor de beginnende gamer, dan is de Nintendo 2DS een slimme aankoop.

Correctie: In de Weekeinde-bijlage van zaterdag 26 oktober stond bij dit artikel door een menselijke fout een foto van een Nintendo 3DS XL. Onze excuses hiervoor.