Nieuws
941291
Nieuws

Nieuwe stap voor fotografie

Review: Lytro camera

Fotografie volgt feitelijk al meer dan honderd jaar hetzelfde principe: de fotograaf mikt zijn camera op een onderwerp, drukt op een knop en vervolgens is de scene vastgelegd. Het Amerikaanse Lytro denkt nu dit proces op zijn kop te kunnen zetten en brengt een 'light field camera' uit, waarbij gebruikers ná het schieten van de foto de focus nog kunnen veranderen.

Ontwerp

Op het eerste gezicht heb je bij de Lytro niet het idee dat je met een camera te maken hebt. De ontwerpers hebben een extreem minimalistische insteek genomen en besloten om een simpel rechthoekig blokje te maken. Voorin bevindt zich de lens en onder het rubber aan de achterkant zit 'de computer' die de beelden verwerkt. De sluiterknop bevindt zich bovenop, met daarachter een reeks aanraakgevoelige ribbeltjes  waarmee in- en uitgezoomd kan worden. De rest van de besturing gebeurt via het kleine aanraakscherm achterop.

Na gebruik heb ik gemengde gevoelens over het design. Aan de ene kant vind ik het altijd fijn als een bedrijf wat anders probeert en de Lytro is bijzonder handzaam dankzij zijn minimalistische ontwerp. Hij past makkelijk in de binnenzak van een jas of colbertje. Aan de andere kant is het lastig om het apparaat langere tijd stabiel te houden, wat bij weinig licht al gauw mislukte kiekjes oplevert.

(Klik in de foto om te herfocussen, houdt muisknop ingedrukt om perspectief te veranderen)

Truc

Het ontwerp is dus al bijzonder te noemen, maar de echte truc van de Lytro is de techniek die het gebruikt bij het maken van foto's. Zelf noemt het bedrijf de techniek 'light field capturing'. Dat wil zeggen dat het al het licht in een bepaalde scène opvangt en opslaat in een foto, waardoor de gebruiker achteraf nog dingen kan veranderen.

Waar de camera het meest bekend mee is geworden, is de mogelijkheid om het punt van focus in het kiekje te veranderen nadat de foto genomen is. Dat is niet alleen mogelijk in de bijgeleverde software, maar ook nadat de prent is geüpload naar de speciale site van het bedrijf, pictures.lytro.com. Door simpelweg op een ander punt in de foto te klikken, verschuift de focus naar deze plek en wordt de rest wazig. Het is een indrukwekkende techniek en heeft - zeker voor mensen die veel bezig zijn met fotografie - iets magisch. De focus is tot nu toe altijd iets geweest dat je zelfs met de beste fotobewerkingssoftware niet kon veranderen. 

In de praktijk vereist het nemen van een goede Lytro-foto wel enige oefening. Bij sommige kiekjes is het achteraf haast niet mogelijk te herfocussen terwijl je bij anderen helemaal los kunt gaan. Ik leerde al snel dat De afstand van het voorste object tot de lens is de sleutel voor succes.. Deze moet nogal dichtbij zijn om het effect te maximaliseren. Door in te zoomen kan de afstand tussen camera en onderwerp wel vergroot worden.

Herfocussen is echter niet het enige dat de Lytro kan. Ook is het mogelijk om het perspectief een klein beetje te verschuiven. Hierbij is het net of je de camera achteraf nog een klein stukje naar links, rechts, boven of beneden schuift zodat je net een andere invalshoek hebt. Hierdoor is het mogelijk om achter andere objecten verscholen dingen toch te laten zien. Toegegeven, het is maar een heel klein zetje, maar het effect  is indrukwekkend.

Eitje

Zoals het ontwerp al doet vermoeden, is het schieten van foto's een eitje. Richt de camera, druk op de knop en klaar is Kees. Standaard is het mogelijk om tot 5,5 maal in te zoomen. Daarnaast is er de creatieve modus waarin de zoommogelijkheid tot 8 maal wordt vergroot. Hierin is het ook mogelijk om in te stellen rond welk punt de focus veranderd moet kunnen worden. Normaal gesproken bepaalt het apparaat dit zelf.

Daarnaast is er de optie om de ISO-waarde en sluitertijd handmatig in te voeren. Ook is er een vertragingsoptie waardoor zelfportretten mogelijk zijn.

Bewerken

Nu zijn deze trucjes leuk en aardig, maar je hebt er niet veel aan als de foto is uitgeprint en in een album is geplakt. Daar mikken de makers echter niet op. Lytro-foto's zijn voornamelijk bedoeld om gedeeld te worden via sociale media. 

Zoals eerder opgemerkt kunnen gemaakte kiekjes worden geüpload naar een speciale site van het bedrijf zelf. Hiervandaan kunnen ze weer gedeeld worden via Twitter, Facebook, Google+ of andere diensten. Door deze optie te selecteren verschijnt de foto in een speciaal kader op de dienst naar keuze. Vrienden en contacten kunnen vervolgens zelf de focus of het perspectief veranderen. Ook is het mogelijk om een embed-code op te vragen om de foto, net als bijvoorbeeld een YouTube-filmpje, op een blog of andere eigen site te plaatsen.

Met de bijbehorende desktopsoftware bestaat wel de mogelijkheid om een .jpg-bestand te maken om deze af te laten drukken. De kwaliteit hiervan is - mits de foto zelf goed gelukt is - acceptabel. Je zult geen posters kunnen afdrukken, maar een kiekje van 10 bij 10 centimeter zal er prima uitzien.

(De prestaties bij weinig licht laten te wensen over)

Minpunten

Tot zover klinkt de Lytro eigenlijk als te mooi om waar te zijn. Maar net zoals bij zoveel eerste versies van een compleet nieuw product zitten ook hier de nodige haken en ogen aan. Te beginnen bij de hardware: het schermpje achterop is ronduit belabberd. Met 128 bij 128 pixels is het al geen schoonheid, maar de kijkhoek is ook miserabel. Als hij niet recht voor je staat, is vrijwel niet te zien wat je voor de lens hebt. Dat is erg jammer, want zeker deze camera hou je al snel op een aparte manier vast om een creatieve foto te kunnen maken. Omdat je de compositie niet op het scherm kunt zien, is het gokken geblazen of het er wel goed op komt. 

De prestaties van de Lytro bij weinig licht zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Ondanks het feit dat het een lichtsterke F/2.0-lens bevat, zijn foto's gemaakt bij laag licht erg korrelig. Toen ik de camera even 's avonds thuis wilde testen, was ik erg teleurgesteld in de kwaliteit. Dat terwijl overdag gemaakte kiekjes er juist goed uitzien. Het is letterlijk een verschil van dag en nacht. 

Het laatste minpunt is de prijs. De goedkoopste versie met 8GB aan opslaggeheugen (goed voor ongeveer 350 foto's) gaat voor €479 over de toonbank. De 16GB-versie, voor 750 foto’s, kost €579. Dat is nogal een investering voor een apparaat om foto's mee te maken voor gebruik op Facebook en Twitter. De prijs verrast me niet echt, want het gaat tenslotte om een nieuwe techniek. ‘Early adopters’ betalen altijd de hoofdprijs om de eerste te kunnen zijn.

Conclusie

De minpunten nemen niet weg dat Lytro een indrukwekkende techniek heeft ontwikkeld dat ook nog eens echt werkt. Zowel het herfocussen als het perspectief kunnen veranderen toont enorm veel potentie voor de toekomst. Ik kan me niet voorstellen dat concurrenten niet als een gek bezig zijn om een dergelijke techniek te ontwikkelen, want dit is een duidelijke stap voorwaarts voor fotografie.

Helaas wordt deze eerste versie wel geplaagd door wat kinderziektes. Het slechte schermpje valt nog wel door de vingers te zien, maar door dat te combineren met de matige prestaties bij weinig licht en het fikse prijskaartje zorgen de makers ervoor dat de gadget lang niet iedereen zal aanspreken.  Door in toekomstige versies  - en Lytro heeft aangegeven in 2014 met nieuwe producten te komen – deze minpunten aan te pakken, kan de ‘light field capturing’-techniek nog weleens heel groot worden.