Nieuws
941292
Nieuws

Handigheidje voor creatievelingen

Review: Wacom Intuos Creative Stylus voor iPad

Eén van de meest invloedrijke dingen die Apple ooit heeft gedaan, is het populariseren van het gebruik van een vinger op een aanraakscherm van een telefoon. Gedaan was het met de pennetjes van weleer. Alhoewel, mensen die graag creatief bezig zijn op de iPad, kiezen toch liever voor een stylus, ook al fungeert deze slechts als een vingervervanger. Nu heeft Wacom een pen gemaakt die ook extra functies aan de ervaring toevoegt.

Hoewel de iPad als consumptieapparaat een enorm succes is, wil het nog niet heel erg vlotten als gadget om iets op te creeëren. Apple doet zijn best, maar zeker op het vlak van digitaal tekenen en schilderen wordt de tablet niet echt serieus genomen. Het grote probleem is dat de tablet niet drukgevoelig is en je dus niet heel precies kunt werken. Met deze functie is het namelijk mogelijk om lijnen dikker of donkerder te maken door harder op het scherm te drukken. Wacom denkt dit probleem nu opgelost te hebben.

Druk

In plaats van de drukgevoeligheid in de tablet te hebben, zit deze in de Intuos Creative Stylus. De pen moet met bluetooth aan de iPad gekoppeld worden, waarna het in bepaalde apps extra functies krijgt. De belangrijkste hiervan is dus drukgevoeligheid, met 2048 drukniveaus. Dat zijn nogal wat stappen en in de praktijk levert dat ook een vrij vloeiende overgang van dikke naar dunne, of lichte naar donkere, lijnen op.

Zelf ben ik geen tekentalent, maar met de Intuos was het makkelijker om iets fatsoenlijks op het virtuele papier te zetten dan met een vinger. Handig vond ik de twee knopjes bovenop de stylus. Door de voorste ingedrukt te houden, is het mogelijk om de gum te gebruiken, terwijl een druk op de achterste de laatste actie ongedaan maakt. Het zijn simpele toevoegingen, maar het scheelt een hoop gezoek in de navigatie van de app.

Software

‘De app’ in dit geval is de bijbehorende Bamboo Paper-applicatie van Wacom. Deze ondersteunt alle foefjes van de Intuos-pen. Hieronder valt ook ‘palm-herkenning’, waarbij de app merkt dat de de pen gebruikt wordt en vervolgens andere aanrakingen – zoals dus met de palm van de hand – negeert. Bamboo Paper stelt verder niet zo gek veel voor: je kunt kiezen uit verschillende materialen: van verf tot potlood tot stift. Wel moeten sommige hiervan apart gekocht worden via in-app aankopen. Helaas ontbreekt ondersteuning voor verschillende lagen in een project, waardoor serieuzer tekenwerk niet mogelijk is.

Gelukkig wordt de pen ook ondersteund door verschillende andere apps, waaronder semi-professionele programma’s Autodesk Sketchbook Pro en Autodesk Sketchbook Ink, maar ook Adobe Ideas en Zen Brush herkennen het apparaat. De ondersteuning voor de verschillende functies varieert, maar Wacom heeft op de site van de Creative Stylus (http://intuoscreativestylus.wacom.com/en/?country=us&language=en) een lijstje gemaakt met welke applicaties welke functies ondersteunen. De meeste hebben alleen de palmherkenning niet geïmplementeerd, al heb ik dat tijdens gebruik niet als storend ervaren.

Ondanks dat de stylus meer mogelijkheden biedt, kan het bij lange na niet concurreren met een ‘echte’ tekentablet, zoals de Cintiq van Wacom zelf. Dat is geen eerlijke vergelijking - de prijs van zo’n tablet is een stuk hoger - maar het geeft wel aan dat zelfs met de Intuos Creative-pen de iPad niet te veranderen is in een professioneel stuk gereedschap voor illustratoren.

Vorm

De pen doet dus wat het belooft, maar - ook niet onbelangrijk - ligt hij ook lekker in de hand? Daar kan ik positief op antwoorden. De vorm, met rond de plek waar je de gadget vasthoudt een dikker gedeelte, voelt goed aan. Ook het gewicht is lekker. Niet loeizwaar, maar ook niet zo licht dat het goedkoop aanvoelt. Mijn enige puntje van kritiek op dit vlak is dat veel van het gewicht aan de achterkant zit. Beter was geweest als het iets meer op de plek zit waar je de pen vasthoudt.

Een ander puntje van kritiek is dat de 'punt' van de stylus niet zozeer een punt is alsmeer een rubberen bolletje. Dat is op zich niet zo'n ramp, maar omdat het nogal wat oppervlak inneemt, is het zeker in het begin lastig in te schatten waar nou precies die lijn terecht komt. Na een paar uur gebruik ga je dit wel aanvoelen, maar intuïtief is anders.

Prijs en vergelijkbare producten

De adviesprijs voor de Intuos Creative Stylus is €99. Dat is een hoop geld voor een pennetje, maar het is in lijn met de concurrentie. Zo biedt Adonit de Jot Pro Touch aan voor dezelfde prijs. Deze heeft echter wel een iets ‘scherpere’ punt, waardoor iets preciezer getekend kan worden. Verder is er nog de Pogo Connect, die online voor rond de €90 te bestellen is.

Heb je nog helemaal geen tablet, dan is de Galaxy Note 10.1 van Samsung het overwegen waard. Deze wordt geleverd mét drukgevoelige stylus en kost €599 voor de versie met 32GB aan opslaggeheugen. Dat is evenveel als een iPad Air van die grootte zonder stylus.

Conclusie

Of de Intuos Creative Stylus een goede keus is, ligt aan wat je er precies mee wilt. Het verandert de iPad niet ineens een professionele tekentablet. Wel verruimt het je mogelijkheden bij het schetsen en schilderen op Apple’s tablet, maar daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan.