Nieuws/Binnenland
941298
Binnenland

Review: enkele downloadbare games

Een personage met zwaar liefdesverdriet, een kleurrijke aap en een wraakzuchtige dame met een pratend zwaard proberen gamers te verleiden om gedownload te worden op de PlayStation 4 of pc. Maar zijn ze ook jouw tijd en geld waard? Dat is de grote vraag.

Always Sometimes Monsters (pc) €9,99

Met zijn 16-bit vormgeving en synthesizermuziek lijkt Always Sometimes Monsters op een heruitgave van een oude klassieker. Maar niets is minder waar. De game is namelijk volledig nieuw. Het voordeel van de lage resolutie van Always Sometimes Monsters is dat de titel echt op elke pc kan draaien. Zelfs de computer op mijn werk kon het allemaal makkelijk aan.

Liefdesverdriet staat centraal in Always Sometimes Monsters en wat je er voor over hebt om jouw ex terug te winnen. Bij aanvang van de game kies je op een feestje zelf het hoofdpersonage en jouw geliefde. Man/vrouw, man/man of vrouw/vrouw. Elke relatie mag. Maar ondanks dat het feestje goed afloopt met een lucratief contract voor een boek in het vooruitzicht, blijkt alles op niets uitgelopen te zijn als je eenmaal gaat spelen. Je hebt geen partner meer en geen geld. Dan valt een uitnodiging voor een bruiloft in de brievenbus. Je ex gaat trouwen.

Het doel is om de andere kant van het land te bereiken om zo de bruiloft te stoppen. Dat gaat vrij lastig zonder geld en dus moet je de nodige klusjes opknappen om dat bij elkaar te sprokkelen. De meeste baantjes zijn zuiver, maar je kunt ook de wet breken. Dat zijn de morele keuzes die je moet maken in de game. Wat heb je er voorover om jouw ex terug te winnen? Er kunnen zelfs doden vallen door jouw beslissingen. Die keuzevrijheid en de pakkende en opvallend volwassen verhaallijn zorgen ervoor dat Always Sometimes Monsters een indringende game is die erom vraagt om uitgespeeld te worden.

 

The Last Tinker: City of Colors (pc) €19,99

Ik zag The Last Tinker: City of Colors voor het eerst in 2012 onder de naam Tink op de Duitse gamebeurs Gamescom. Sinds een maand is de game te downloaden voor de pc via Steam. Hoewel The Last Tinker te spelen is met een toetsenbord, gebruik ik liever een controller. De game ondersteunt gelukkig een Xbox 360-controller. Overigens komt The Last Tinker eind deze zomer ook uit voor de PlayStation 4.

Koru staat centraal in The Last Tinker. Deze aapachtige jongen woont in een buitenwijk waar alles draait om kleur. Er wordt naar hartenlust kleuren gemixt en iedereen is gelukkig. In de stad gaat het er anders aan toe. Daar is iedereen gericht op zijn eigen kleur en is er haat of angst tegenover andere kleuren. Hierdoor heb je afgesloten rode, groene en blauwe wijken. Wanneer zijn vriendje Tap wordt aangevallen door een rode bewoner, besluit Koru in te grijpen en een einde te maken aan de haat.

De besturing van The Last Tinker is niet heel moeilijk, mits je met de controller speelt. Er zijn obstakels waar je overheen moet springen, je kunt glijden over kabelbanen en soms moet er gevochten worden. De sfeer van de game is prettig en het speelt ook goed. Maar het geheel doet wat kinderlijk aan qua vormgeving, muziek en geluidseffecten. The Last Tinker zal dan ook deze doelgroep beter aanspreken dan volwassen gamers.

 

Transistor (PlayStation 4 en pc) €18,99

De downloadbare game Transistor komt van ontwikkelaar Supergiant. Het populaire Bastion was hun eerste project en Transistor bezit vele kenmerken van die game. De visuele stijl, de manier waarop het verhaal overgebracht wordt en de liefde voor actie gemengd met een flinke dosis strategie zorgen ervoor dat fans van Bastion hun hart kunnen ophalen met Transistor.

Het hoofdverhaal volgt een zangeres (Red) die haar stem verliest en met de hulp van een pratend zwaard (ja, heus) zich een weg baant in een vijandige stad. Daarbij worden voor Red belangrijke plaatsen bezocht, voornamelijk podia in theatertjes en cafés. Het verhaal is erg bizar en laat veel over aan je eigen fantasie. Dat kan weleens een afknappertje zijn voor sommige spelers.

Hopelijk worden die overtuigd door de fantastische gameplay van Transistor, want die is geweldig. Red kan de tijd bevriezen en haar stappen helemaal uitstippelen. Daarna druk je op de knop om te zien hoe een vijand van achteren in de rug wordt gestoken en zich afvraagt hoe hem dat in vredesnaam kan overkomen. Voeg aan die frisse gameplay de eindeloze combinatiemogelijkheden toe waarop je de vaardigheden van Red kunt inzetten, en je hebt een game die strategieliefhebbers eigenlijk niet mogen missen. Het bizarre verhaal neem je maar op de koop toe.