Nieuws/Binnenland
941302
Binnenland

Review: downloadbare games onder de loep

Er verschijnen veel downloadbare spelletjes voor smarpthone of tablet, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben wij vijf games onder de loop genomen om te kijken welke games de moeite waard zijn en welke je beter links kunt laten liggen.

Bezircle (iOS €2,69)

Vers van Nederlandse bodem: een hectisch puzzelspel! In Bezircle is het zaak om met je wormpje verschillende bollen te claimen. Dit doe je door het wormpje er één rondje om te laten kruipen. Met een druk op de enige spelknop spring je van bol naar bol. In de eerste paar levels ben je nog alleen, maar al snel verschijnen er meer wormpjes met een eigen kleur die proberen het speelveld te claimen.

Het geheel wordt snel nogal hectisch en het is dan ook lastig om in latere levels de gewilde drie sterren te claimen. Je zult deze dan ook heel wat keren opnieuw moeten spelen, voor je jezelf een echt Bezircle-koning kunt noemen. Ook leuk is de mogelijkheid om met meerdere spelers tegelijk te spelen, wat helemaal hectische situaties oplevert. Bezircle is dan ook een fijne puzzelgame, zeker met meerdere spelers.

 

Dr. Panda’s Speelgoedauto’s (iOS €1,79) / (Android €1,59)

Even voor de duidelijkheid. Dr. Panda’s Speelgoedauto’s is puur en alleen voor kinderen bedoeld. In de game kunnen ze twee steden verkennen en acht verschillende voortuigen besturen, waaronder een ambulance, politie- en brandweerwagens. Er zijn ook kleine incidenten die opgelost moeten worden, zoals het blussen van een brand en een gevallen fietser naar het ziekenhuis brengen.

Hoe lang Dr. Panda’s Speelgoedauto’s blijft boeien is moeilijk te zeggen. De game voelt wat beperkt aan en daarom zal het waarschijnlijk vooral de allerkleinsten aanspreken. Grafisch ziet het er prima uit, maar het spel komt op de smartphone niet tot zijn recht omdat alles zo klein is. Je kunt het beter spelen op een tablet.

 

Leo's Fortune (iOS €4,49)

Leo's Fortune vertelt het verhaal van Leopold, een besnorde rijke haarbal die op een dag wakker wordt en ziet dat zijn gouden fortuin is gestolen. De dief heeft echter een spoor van goud achter gelaten, die Leo in 24 levels zal moeten volgen om de schuldige te vinden en zijn fortuin weer in handen te krijgen. Onderweg ontmoet je Leo's vreemde familie en ontrafel je een bizar mysterie.

Aan uitdaging ontbreekt het niet in Leo's Fortune. Je kunt Leopold besturen door je duimen op het scherm te plaatsen, maar als je liever knoppen op het scherm wilt dan kan dat ook. Qua platformgame doet Leo’s Fortune weinig nieuws, maar de uitvoering zit heel goed in elkaar. Het resultaat is een leuke, mooie en sfeervolle game die je onderweg in de bus of trein prima zal bezig houden.

 

Monument Valley (iOS/Android €3,59)

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Monument Valley is een geweldig mooie game. De vormgeving is subliem en zal menig gamer aanspreken. Het spel zelf laat zich het best vergelijken met een kunstwerk van Escher, want optische illusie speelt een grote rol in het oplossen van de 10 puzzels. Je moet een prinses steeds van A naar B begeleiden door handig gebruik te maken van de omgeving en strategisch bruggen te verplaatsen zodat ze door kan lopen.

Het enige nadeel van Monument Valley is dat je in 1 uur wel klaar bent met alle puzzels. Dat is aan de korte kant, zeker als je er €3,59 voor hebt neergelegd. Gelukkig heeft studio Ustwo laten weten dat er meer levels in ontwikkeling zijn. Ik hoop dan wel dat je daar niet nog eens voor hoeft betalen en dat ze dus gratis zullen zijn.

 

SXPD (iPad €1,79)

Is het een strip? Is het een game? Het is een stripgame! Zo is SXPD wellicht het beste te omschrijven. Het spel, uitgegeven door de sympathieke goede doelenuitgever One Big Game en gemaakt door Little Chicken met hulp van gamelegende David Perry, is spelsegmenten afgewisseld met strippagina’s. Hierin wordt het verhaal van een futuristische maatschappij verteld waarin vrouwelijke Judge Dredd-achtige agentes het opnemen tegen een terroristische groepering.

Zowel de strip- als de gamedelen worden in bijna enkel zwart/wit weergegeven. Het effect doet denken aan de Wii-game Madworld, of de stripreeks Sin City. Het geeft het spel hoe dan ook een schitterend en uniek uiterlijk. De game zelf is aardig: rij op je motor door arena’s en schiet vijanden aan flarden. Het is echter de combinatie van beide elementen - samen met de grafische stijl - die het geheel het spelen en lezen waard maakt.