Nieuws/Binnenland
941303
Binnenland

Puzzel voor twee

Review: Ibb & Obb (pc)

Nederland is een uitstekend land voor gameontwikkelaars. Dat blijkt alleen al uit de nodige Nederlandse gamejuweeltjes die de afgelopen maanden in dit hoekje van de krant voorbij zijn gekomen. De nieuwste toevoeging is Ibb & Obb van het Nederlandse Sparpweed.

Ibb & Obb is een opmerkelijk spel, omdat het vrijwel verplicht is om met z'n tweeën te spelen. Als spelers kruip je namelijk in de huid van twee blobjes - inderdaad, Ibb en Obb genaamd - en is het de bedoeling om de spelwereld te doorkruisen. Deze is echter bezaaid met obstakels en gevaren, die alleen door samen te werken overwonnen kunnen worden.

De twist is echter dat de wereld twee kanten kent. Op bepaalde punten kun je Ibb of Obb namelijk door een gat laten vallen, waarna hij (of zij?) vrij letterlijk een tegenvoeter wordt. Dat is belangrijk, omdat de meeste vijanden alleen zijn te verslaan door ze aan te raken op hun zwakke plek in de andere zijde van de spelwereld.

Het probleem is dat het niet altijd heel makkelijk is om één van de twee vriendelijke blobjes juist te positioneren. Zo loop je al gauw tegen hoge muurtjes aan, waar je alleen overheen kunt als het ene blobje het andere een zetje geeft. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de poorten waar alleen Ibb of Obb doorheen kan, waardoor je heel goed moet bedenken welke speler wat moet doen.

Ibb & Obb is typisch zo'n spel dat erg simpel is om te spelen, maar pittig wordt dankzij ingenieuze puzzels waar je goed over moet nadenken. Het spel houdt je handje niet vast en samen met je medespeler zul je dan ook echt je grijzen cellen aan het werk moeten zetten. Vast komen te zitten is een reeële mogelijkheid.

Het enige minpunt van de game is tegelijk ook zijn kracht: het feit dat je de game eigenlijk alleen met zijn tweeën kunt spelen. Met een beetje vingeracrobatiek kun je wel beide mannetjes tegelijkertijd besturen, maar daar kom je niet heel ver mee. Een mens van vlees en bloed is vereist. Wel is het mogelijk om online te spelen samen met iemand anders, maar zorg dan wel dat je een koptelefoon met microfoon hebt. Want de oplossing van een puzzel proberen duidelijk te maken zonder het daadwerkelijk te kunnen zeggen, kan zeer frustrerend zijn.

Heb je iemand om mee te spelen - het liefst naast je op de bank of achter het bureau - dan is Ibb & Obb een heerlijk puzzelspel om je mentale vermogen mee uit te dagen.