Nieuws/Binnenland
941308
Binnenland

Oerend hard met precisie

Review: Trials: Fusion

Gamesontwikkelaar RedLynx zou zomaar Oerend Hard als lijflied kunnen hebben. De studio is namelijk bekend van de Trials-motorcrossspellen en laat met Trials: Fusion nu net een nieuw deel zijn verschenen.

Oké, ik noem Trials een motorcrossgame, maar dat is niet helemaal correct. Het spel is namelijk gebaseerd op de gelijknamige sport waarbij coureurs een pittig parcours met obstakels moeten afleggen. Ooit iemand vanuit stilstand met een motorfiets een muurtje op zien rijden?

De Trials-spellen gaan nog een stapje verder. Spelers moeten over de meest bizarre circuits rijden, van moddervelden tot futuristische steden en van oude ruïnes tot laboratoria.

Extra spelmodi bieden nog meer extra's. Neem Cranked, waarbij je snel moet rijden en trucs moet uitvoeren om je adrenalinepeil hoog te houden. Daalt deze namelijk tot het nulpunt, dan explodeer je en is het game over.

Er is niet al te veel aan de spelformule van de eerste games gesleuteld en dat is maar goed ook. Het spel speelt zich nog steeds in twee dimensies af: je ziet de spelwereld vanaf de zijkant. Hierdoor hoef je je alleen te concentreren op je snelheid en welke kant je op leunt.

Leunen is namelijk het sleutelwoord. Om al die lastige obstakels te overmeesteren, dien je genoeg snelheid te hebben, maar ook moet je op precies het juiste moment je gewicht verleggen. De kleinste beweging kan het verschil tussen succes en een loeiharde crash betekenen.

Nieuw in Fusion is de mogelijkheid om trucs uit te voeren. Dit gebeurt door de rechter analoge stick op de controller een kant op te gooien. Hierbij gaan de benen van de coureur de kant op die je op wijst. Een grappig effect, maar helaas is het door deze besturingswijze wat lastig om met precisie bepaalde trucjes uit te voeren. De races waarin trucs ertoe doen, zijn hierdoor soms erg frustrerend.

Jammer dat het grote nieuwtje van Fusion niet echt uit de verf komt, maar dat neemt niet weg dat de rest van het spel nog even lekker speelt als eerdere delen. De nieuwe parcours zijn weer duivelachtig moeilijk.