Nieuws/Binnenland
941309
Binnenland

Review: FTL: Faster Than Light (iPad)

Een goede game die is gebaseerd op de Star Trek -series of -films is lang geleden, maar nu kunnen we aan de slag met FTL: Faster than light . Officieel geen Star Trek -game, maar als je je ogen een beetje toeknijpt, kan deze er prima voor door.

In FTL ben je namelijk de kapitein van een sterrenschip van de Federatie. Het doel is om het universum te doorkruisen om gevoelige data over kwaadaardige rebellen bij je thuisbasis af te leveren. Onderweg kom je zowel goedaardige als kwaadwillendealiens tegen.

In feite is de game een aaneenschakeling van confrontaties. Je springt van ster naar ster, waarbij het de vraag is wat je nu weer zult tegenkomen. Soms is het een rebellenschip en wordt het knokken, maar je kunt ook geallieerde rassen tegenkomen die hulp nodig hebben. Hoewel vechten niet altijd noodzakelijk is, zul je vaak genoeg mensen of aliens tegenkomen die geen andere taal verstaan dan die van je ruimtelasers.

Gevechten in FTL zijn een interessante aangelegenheid. Je hebt namelijk niet een wendbaar scheepje, maar een groot schip dat het nodige management vereist. Zo zul je op de juiste momenten je wapens moeten inzetten, maar ook zo snel mogelijk schade aan je schip moeten herstellen.

Kwestie van prioriteiten stellen. De sensors kunnen wel even beschadigd blijven totdat het gevecht voorbij is, maar die schilden heb je toch echt nodig. Als je echter een bemanningslid reparaties laat uitvoeren, ben je hem kwijt op zijn post, waardoor je systemen minder efficiënt zijn.

Van die systemen zijn er nogal wat. Van basisbenodigdheden als motoren, schilden en wapens tot geavanceerde technologieën zoals verhulling, teleportatie en robotcontrole.

Deze zijn tussen de gevechten door op te waarderen, maar ook kun je nieuwe extra’s kopen bij winkels die je tegenkomt.

Het leuke is verder dat elke speelsessie compleet anders is. FTL genereert telkens een willekeurig universum, dus je krijgt niet de mogelijkheid om een ideaal pad langs de sterren uit te vogelen. Dat houdt het spel lang fris.

Met een prijskaartje van €9 is FTL ogenschijnlijk een beetje duur voor een iPad-spel (overigens is hij ook op de pc beschikbaar), maar dat is het wel degelijk waard. Als filmstudio Paramount de makers nou eens inhuurt, dan krijgen we misschien ooit weer een geweldige Star Trek-game.