Nieuws/Binnenland
941324
Binnenland

Pomphouders al 25 jaar in olie

Als toentertijd nog piepjong stel waagden Johan en Thea Kok in Harderwijk ooit de sprong op weg naar het ondernemerschap met hun eerste tankstation. Gisteren op de kop af zitten ze 25 jaar ’in de olie’ en heeft het echtpaar een ronduit indrukwekkend bedrijf opgebouwd met in totaal vier tankstations, de uitgebreide lunchroom Broodje Kok en een hypermoderne carwash. „Die tomeloze drive van toen hebben we nog steeds.”

Deze week vieren ze feest, met morgen als hoogtepunt wanneer ze het ’kwartje van Kok’, maar dan in eurocenten, teruggeven bij elke liter benzine. Johan: „Met zo’n naam én een tankstation kun je toch ook niet anders?”

Terugkijkend op al die jaren gezamenlijk ondernemerschap kijken de twee eigenlijk met de nodige verbazing naar het begin van hun ’ondernemerssprookje’. „Johan was pas twintig en ik nog maar achttien toen we ons eerste station hier even verderop gingen runnen”, zegt Thea. „We wisten eigenlijk van niks, zo jong een tankstation overnemen zou nu ook echt niet meer kunnen, hoor.”

Groei

Een lange maar leuke leerperiode volgde, zegt Johan. „We hadden het prima naar ons zin, maar de echte groei kwam pas de laatste tien jaar toen we op de huidige plek belandden.”

Al snel volgde een tweede tankstation in het Gelderse Bemmel, een krappe 100 kilometer verderop. En daarna werden twee onbemande stations in Ermelo en Veenendaal toegevoegd. Broodje Kok en de carwash naast de ’hoofdvestiging’ in Harderwijk maakten de zaak vervolgens compleet.

„We zagen het meteen als kansen, wilden het gewoon proberen en vertrouwden op ons buikgevoel. Dat is eigenlijk nooit misgegaan”, zegt Johan, die het altijd als een gezamenlijk avontuur heeft beschouwd. „Natuurlijk zet je al die stappen niet zonder er samen goed over te praten, ook met mijn schoonvader, die onze steun en toeverlaat is. Na al die jaren spar ik nog steeds elke vrijdag met hem trouwens, daar komt eigenlijk niks tussen. Klankborden is zo enorm belangrijk, je bent niks zonder goede mensen om je heen!”

Lees het complete verhaal vandaag op de pagina Mijn Bedrijf in De Telegraaf.