Nieuws/Binnenland
941346
Binnenland

Haven Harlingen decor van Tall Ships Race

De haven van Harlingen is van donderdag tot en met zondag het decor van de Tall Ships Race 2014, de grootste internationale zeilrace ter wereld. Meer dan zestig grote zeilschepen uit alle werelddelen met in totaal ruim drieduizend bemanningsleden aan boord meren dan af in de Friese havenstad. Donderdagmiddag start het festijn met de zogeheten Sail In Parade; de schepen varen dan in optocht naar Harlingen.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse haven het startpunt is voor de wedstrijd tussen de grootste zeilschepen ter wereld, die na Harlingen nog Fredrikstad, Bergen (beide Noorwegen) en Esbjerg (Denemarken) aandoen.

De Tall Ships strijden om de International Friendship Trophy. Voor ieder deelnemend schip geldt dat de bemanning voor minstens de helft moet bestaan uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Dit jaar varen 260 Nederlandse jongeren mee. De grote publiekstrekker in Harlingen is de Kruzenshtern uit Rusland, een zeilschip met een lengte van bijna 125 meter.

Het idee voor de races dateert uit 1956. Toen namen 20 opleidingsschepen het voor het eerst tegen elkaar op. De eerste editie was direct zo'n succes dat al snel werd besloten van The Tall Ships Race een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Elk jaar worden daarvoor speciale gasthavens geselecteerd. Eerder deden de schepen de havens aan van Amsterdam (2005), Vlissingen (2006) en Den Helder (2008).

Het publiek in Harlingen kan de komende dagen de schepen vanaf de kades maar ook aan boord bewonderen. Er worden zo'n 350.000 bezoekers verwacht. Zondagmiddag is de Sail Out Parade. Daarna volgt het eerste wedstrijdonderdeel naar het Noorse Fredrikstad.