Nieuws
941347
Nieuws

Belasting loert op winst WK-pooltje

Met de kwartfinale in zicht wordt het niet alleen voor het Nederlands elftal steeds spannender, ook voor de honderdduizenden Nederlanders die aan een WK-pool meedoen. Bedrijven die grote voetbalpools organiseren, moeten oppassen. De Belastingdienst ziet die als kansspelen, dus moet er over prijzen vanaf €454 belasting worden betaald.

Bij de meeste pools is de inleg vijf of tien euro en doet er een kleine groep mee. Maar zodra er in een bedrijfspool meer dan €454 wordt gewonnen, moeten werkgevers aangifte doen en 29 procent belasting betalen. Werkgevers zijn verantwoordelijk, ook al organiseren niet zij maar werknemers de pool.

Boete

Als het bedrag niet binnen één maand nadat de prijs is uitgekeerd op de rekening van de fiscus staat, riskeert de winnaar een naheffingsaanslag met een boete van maximaal 50 procent. „Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, als mensen de boel opzettelijk aan het flessen zijn”, aldus een woordvoerder.

De Belastingdienst kan niet aangeven hoe bekend wordt wie de poolbelasting is verschuldigd, omdat dat ’strategische informatie’ is. „We gaan er heel zorgvuldig mee om, maar voor WK-pools gaan we geen speciale taskforce opzetten.”

Vroeger werden voorspellingen op papier geschreven, en kon de fiscus alleen door een tip grote poolwinnaars op het spoor komen. Omdat de meeste pools nu online staan, is het gemakkelijker geworden om te achterhalen wie die organiseren en hoeveel ermee wordt gewonnen.

WK-pools met inleg mogen van de Kansspelautoriteit (KSA) alleen worden georganiseerd als deze besloten en niet-commercieel zijn. ’Digitale rechercheurs’ van de KSA houden illegale pools in de gaten.