Nieuws
941349
Nieuws

'Whatever it takes'

Profiel: wie is Mario Draghi?

Mario Draghi zette vandaag de financiële wereld op zijn kop met een niet eerder vertoonde rentestap. Wie is deze Italiaanse topbankier?

Gerrit Zalm beschuldigde Mario Draghi vaak van window dressing, in Italië nam hij vooral tijdelijke, halfslachtige maatregelen die als structureel werden gepresenteerd. Maar vanmiddag greep hij hard in.

Maar wie is Draghi eigenlijk?

Niet Nout Wellink maar Mario Draghi (1947), voormalig vice-president van de Europese afdeling van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs (2000-2005), werd in november 2011 de opvolger van Jean-Claude Trichet.

Draghi begon zijn studie economische wetenschappen aan de Sapienza Università di Roma in Italië en verhuisde daarna naar de VS voor een uitgebreidere studie in economie aan de University of Massachusetts.

De geroutineerde centrale bankier werkte voor zijn entree in november 2011 bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt vier jaar als lid van de directie van Nationale Bank van Italië.

Mr. Somewhere Else

Draghi, geboren in Rome, had in de tien jaar dat hij in de top van het ministerie zat te maken met liefst elf regeringen en zeven ministers en gold als de voortzetting van de economische herstructurering van Italië.

Zijn aanhoudende ambitie gaf hem de bijnaam Signor Altrove of Mr. Somewhere Else, verwijzend naar zijn poging om op twee plaatsen tegelijkertijd te zijn. Later gevolgd door Super Mario.

Draghi moest in eigen land de reputatie van het ooit respectabele instituut van de centrale bank helpen opvijzelen, nadat de gedwongen opgestapte gouverneur van de centrale bank Antonio Fazio die te grabbel had gegooid met zijn rol bij de overnamestrijd rond Banca Antonveneta door ABN Amro, waarbij hij de Nederlanders buiten de deur wilde houden.

Onafhankelijkheid

Daarvoor was de Italiaan van 1984 tot 1990, onder meer, hoogleraar aan Italiaanse universiteiten en lid van de directie van de Wereldbank. Zijn precisie viel volgens marktvolgers op toen hij als thesaurier-generaal en voorzitter van het Economisch en Financieel Comité van de EU werkte. In 2009 werd hij president van de Financial Stability Board, het internationale overleg bestaande uit toezichthouders en ministeries van Financiën.

Draghi stond volgens velen in Italië garant voor onafhankelijkheid, internationale kennis en waardering,wars van politieke spelletjes.

Van 1991 tot 2001 was Draghi directeur-generaal van het Italiaanse ministerie van Financiën. Hij was de drijvende kracht achter grote privatiseringen in het land, waaronder die van Telecom Italia, tolwegbedrijf Autostrade en gasconcern Eni.

Elf regeringen overleefd

Weinig vermeld, maar een heikel punt was lang dat Draghi's zoon Giacomo nota bene als interest rate trader bij Morgan Stanley in Londen werkte. Draghi heeft nog een kind en is inmiddels grootvader. Ondanks zijn voorliefde voor cijfertjes, geldt hij in zijn omgeving niet als saai, en heeft als hobby het bezoek van klassieke concerten. Altijd gekleed in zijn in Rome geproduceerde zwarte maatpakken.

Memorabel was Draghi's eerste en onverwachte ingreep, toen hij in december 2011 met grof geschut en ruim €1000 miljard aan leningen aan Europese banken klaar zette. In juli 2012 volgde zijn geruststelling aan de markt dat de ECB zou helpen om de crisis te bestrijden, 'whatever it takes'.