Nieuws/Binnenland
941364
Binnenland

12 jaar cel geëist voor dodelijke roof

Tegen twee mannen zijn dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam celstraffen van 12 jaar geëist wegens het plegen van een drugs- en geldroof met dodelijke afloop. Slachtoffer was een 45-jarige Colombiaan, die voor de ogen van zijn vrouw en 6-jarige zoontje werd neergeschoten.

Het geweld deed zich voor in de woning van het slachtoffer aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West, op 28 juni vorig jaar. De mannen, 33 en 39 jaar oud, drongen de woning binnen, graaiden hun buit bij elkaar en schoten de Colombiaan neer toen deze verzet pleegde. Vervolgens gingen zij er in een gereedstaande auto vandoor. Het slachtoffer bezweek enkele dagen later aan zijn verwondingen.

Getuigen hebben de daders zien vluchten en instappen in de vluchtauto, bij een vestiging van de Kentucky Fried Chicken. Een door de daders uit de auto gegooid zakje van de KFC vormde voor de politie een belangrijk spoor.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdachten niet op pad gegaan met het plan het slachtoffer te vermoorden. Het ging om een ripdeal, aldus de officier van justitie. Zij hekelde het feit dat het slachtoffer zonder pardon is neergeschoten toen hij verzet bood. „Niets ontziend”, aldus de officier.

De rechtbank doet uitspraak op 15 juli.