Nieuws/Binnenland
941378
Binnenland

Zes jaar cel en tbs voor webcampedo Frank R.

De rechtbank in Assen heeft Frank R. uit Cuijk (49) donderdag veroordeeld tot 6 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank staat vast dat R. 20 minderjarige meisjes via internet heeft aangezet tot ontuchtige handelingen en een aantal ook fysiek heeft misbruikt.

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat R. zo'n 300 slachtoffers heeft gemaakt en eiste 4 weken geleden 10 jaar cel en tbs. Na uitgebreid onderzoek deden uiteindelijk 21 meisjes aangifte. De rechtbank vindt 20 zaken bewezen. In één geval kwam het tot vrijspraak, omdat niet duidelijk is geworden of het slachtoffer ten tijde van het misbruik jonger dan 16 jaar was.

De rechters verwijten R. dat hij zijn slachtoffers heeft aangezet tot „vergaande seksuele handelingen”, vaak via de webcam. Seksueel misbruik heeft een grote impact, zeker op meisjes die 12 tot 15 jaar oud zijn, benadrukken ze. Bovendien manipuleerde en bedreigde R. zijn slachtoffers om zijn zin te krijgen. Dat leidde in enkele gevallen ook tot fysiek seksueel contact „van een aard en omvang die niet passend is bij heel jonge meisjes”.

Smartengeld

Vanwege R.'s „dwingende gedragingen” is dan ook sprake van verkrachting, oordeelde de rechtbank. R. moet verder 10 slachtoffers smartengeld betalen, voor een totaalbedrag van bijna 40.000 euro.

Het Openbaar Ministerie is „niet ontevreden” over het vonnis, hoewel dat 4 jaar lager is dan de celstraf die de aanklager vorige maand had geëist. Of het OM in hoger beroep gaat, kon persofficier Pieter van Rest donderdag nog niet zeggen. „We gaan eerst het vonnis van de rechtbank bestuderen.”

R.'s advocaat Tjalling van der Goot zegt dat de rechtbank „een flinke hap” van de eis van het OM heeft afgenomen. „Het maakt nogal verschil, 10 of 6 jaar.” Volgens hem is het vooral van belang dat R. zo snel mogelijk behandeld wordt. „Dat is ook wat hij wil.”