Nieuws
941414
Nieuws

Oproep

Bijdehand

Steeds vaker hoor ik over ouders die bij school vrije dagen aanvragen voor hun kind buiten de schoolvakanties om. En die dat ook heel gemakkelijk krijgen! Hup, een briefje van de werkgever dat je tijdens de reguliere kindervakantie onmisbaar bent  en je bespaart zo maar duizend euro… Eerlijk of oneerlijk?

Iedereen met kinderen weet dat je in de tabelletjes met de vakantieprijzen nooit lang hoeft te zoeken naar het hoogseizoen. Het zijn steevast de hoogste cijfers. Wie in het bezit is van pubers wint helemaal de jackpot want die krijgen (vaak) geen kinderkorting meer.

Permissie om buiten de dure schoolvakanties om te gaan kan dus bijzonder lonend zijn. Toch vind ik het een beetje oneerlijk. Het zijn volgens mij altijd de bijdehante of welgestelde types die dit voor elkaar krijgen bij de schooldirectie. Moet het systeem van schoolvakanties gewoon niet eens op de schop?

Vooral werkende ouders zuchten en steunen onder de zes of zelfs zeven weken vrij, terwijl kinderen zich aan het eind een ongeluk vervelen en soms heel moeilijk weer in het schoolritme komen. Een iets kortere zomervakantie en wat langere meivakantie zou volgens mij al een heel stuk schelen.

Maar wat vindt u? Wat is een oplossing voor de hoogseizoen-ellende? Vrije mogelijkheden voor het opnemen van verlof in die laatste paar schoolweken, of misschien zelfs wel een zeer uitgebreide kerstvakantie en een kortere zomervakantie? Of is het een slecht idee onze kinderen die lange zes of zeven weken toch wel heerlijke onafzienbare vrijheid te ontnemen?

En wat vinden docenten en onderwijzers ervan? Die zijn immers ook altijd veroordeeld tot de schoolvakanties. Zien zij trouwens ook, net als ik, die toename van bijdehante ouders met briefjes-van-de-werkgevers?  Hoe zit  het eigenlijk met vakantiespreiding in andere Europese landen?

Dan zijn er ook nog de rekenaars, die hun kind gewoon weghouden van school en calculeren dat een boete niet opweegt tegen het financiële voordeel… Slim of achterbaks? Mail mij op checkpoint@telegraaf.nl!