Nieuws/Buitenland
941417
Buitenland

Chinese president bezoekt Zuid-Korea eerst

De Chinese president Xi Jinping is donderdag met een enorme handelsdelegatie aangekomen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Het is zijn eerste bezoek aan Korea sinds hij in maart vorig jaar president werd.

Xi Jinping breekt met de traditie dat de Chinese president eerst de communistische bondgenoot Noord-Korea bezoekt. Hij maakt hiermee duidelijk dat Peking meer dan genoeg heeft van de grillen van het Noord-Koreaanse regime.

Hij is twee dagen in Zuid-Korea en spreekt donderdag met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Park Geun-hye. De leiders spreken niet alleen over meer economische samenwerking, maar naar verluidt ook over het kernwapenprogramma van Noord-Korea en de opleving van het Japanse nationalisme.

Goede relaties

De goede relaties van het Chinese staatshoofd met zijn Zuid-Koreaanse collega Park zijn ook af te leiden uit het feit dat het al de vijfde keer is, dat de twee met elkaar in conclaaf gaan. Afgelopen jaar werd Park in Peking met bijzonder veel charme ontvangen bij haar staatsbezoek aan China.

Xi heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nog niet ontmoet. Kim Jong-un erfde eind 2011 de dictatuur in Noord-Korea van zijn vader, Kim Jong-il (1942-2011). Xi is in 2008 als vicepresident op bezoek geweest in Noord-Korea.

Xi wordt vergezeld door een schare ondernemers vooral uit de ICT-industrie. „China en Zuid-Korea vullen elkaar aan in de technische en informatie-industrie”, zei een topambtenaar van het Chinese ministerie van handel, Jin Bosong, donderdag in Seoul volgens de South China Morning Post. Er worden handelsovereenkomsten gesloten, onder meer tussen de Chinese elektronicagigant TCL en de Zuid-Koreaanse SKC die polyester films maakt. Presdient Xi ontmoet ook leiders van de Zuid-Koreaanse bedrijven Samsung en LG.