Nieuws/Binnenland
941422
Binnenland

'Beveiliging vluchten naar VS al erg goed'

De beveiliging van vluchten van Schiphol naar bestemmingen in de Verenigde Staten is al erg goed. Dat zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag in reactie op het verzoek van de Amerikanen, om verscherpte veiligheidsmaatregelen op luchthavens waarvandaan rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken.

Nederland heeft op Schiphol zogenoemde security scanners. De computer van dit apparaat controleert een passagier die wordt gescand, op gevaarlijke spullen. Een zeer goede en effectieve manier van controle die in Nederland als eerste werd geïntroduceerd. Ook zijn er verschillende andere maatregelen van kracht die de veiligheid voor de vluchten naar de VS moeten waarborgen.

De Amerikaanse vraag om verscherpte beveiliging van bepaalde Europese luchthavens werd woensdag bekend. Of het Amerikaanse verzoek ook specifiek aan Nederland is gedaan, kan de NCTV-woordvoerder niet bevestigen. Wel geeft hij aan dat Nederland constant met andere landen contact heeft over de veiligheidssituatie en ontwikkeling daarvan. Uit veiligheidsoverwegingen kan de NCTV daar inhoudelijk niets over zeggen.

Bommen

De regering-Obama vreest dat jihadisten proberen aan boord van vliegtuigen te komen met bommen die moeilijk op te sporen zijn. Het Nusra-Front in Syrië en Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) in Jemen zouden werken aan bommen die geen metaal bevatten. Radicale moslims met Europese paspoorten die in de regio hebben gevochten, zouden kunnen proberen die aan boord van Amerikaanse of Europese vliegtuigen te brengen.

Maandag kondigde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan dat Nederland alle beschikbare middelen gaat inzetten om de toegenomen terroristische dreiging van Nederlandse jihadisten aan te pakken. Antiterreurbaas Dick Schoof noemt de huidige dreiging in Nederland „zorgelijker dan ooit”.

De afgelopen 2 jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland in Syrië en Irak omgekomen, vrijwel allen in Syrië. Ongeveer 130 mensen zijn naar dat strijdtoneel afgereisd, onder wie 20 vrouwen. Inmiddels zijn er van deze groep 30 teruggekeerd. Juist zij vormen een risico voor de veiligheid, stellen Rob Bertholee hoofd van de inlichtingendienst AIVD en NCTV Schoof.