Nieuws
941441
Nieuws

Geding tegen tweedehands e-boekverkoop

Het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) spant een kort geding aan tegen e-bookwebwinkel Tom Kabinet. De site zou zich schuldig maken aan het illegaal doorverkopen van e-boeken. Dat heeft het NUV woensdag bevestigd.

De site TomKabinet.nl is een marktplaats waar gebruikers e-boeken tweedehands kunnen aanbieden en kopen. De site stelt daarbij als voorwaarde dat het een legaal gekocht e-boek moet zijn en dat de verkoper zijn e-boek verwijdert zodra het door iemand is gekocht. Daar ligt volgens het NUV het probleem, beide zijn volgens het verbond niet te controleren. „Daarmee faciliteert de site de verkoop van illegale e-boeken”, licht een NUV-woordvoerder toe.

Volgens NUV beroept de site zich op het zogeheten uitputtingsbeginsel. Een product dat eenmaal verkocht is mag volgens dit beginsel vrij verhandeld worden. De uitgevers vinden dat dit alleen geldt voor papieren boeken, e-boeken zijn daar niet mee te vergelijken. „Mede omdat papieren boeken, in tegenstelling tot e-boeken, een mindere waarde hebben als ze tweedehands zijn”, aldus de woordvoerder.

Hoeveel boeken via de site worden verhandeld, wil Marc Jellema van TomKabinet.nl niet zeggen. Volgens hem is er diverse keren aangeboden om samen te werken. „En dat heeft de NUV niet gedaan. Zij zijn degenen die ons hebben gesommeerd met de site te stoppen en een kort geding zijn begonnen.”

Het NUV sluit samenwerking op den duur ook voor „individuele uitgevers en rechthebbenden” niet uit. „Samenwerken is altijd mogelijk, maar nu voelt het zo dat eerst iemand je auto steelt, vervolgens ermee vandoor gaat en pas daarna aanbiedt of je mee wilt carpoolen”.

Het kort geding dient op 10 juli in Amsterdam.