Nieuws
941448
Nieuws

Brits onderzoek naar Facebook om gebruikersexperiment

Het lijkt erop dat Facebook nog wel eens spijt zou kunnen krijgen van het experiment dat het bedrijf op bijna 700.000 van zijn gebruikers heeft uitgevoerd in 2012. In Groot-Brittannië en Ierland wordt er onderzoek naar deze praktijken van het sociale netwerk gedaan.

In 2012 manipuleerde het bedrijf de nieuwsfeeds van 680.000 gebruikers waardoor sommige van hen voornamelijk positieve berichten van vrienden te zien kregen, en anderen juist voornamelijk negatieve berichten. Het bedrijf hoopte uit te kunnen vinden wat dit voor invloed op het gedrag van gebruikers heeft.

The Financial Times stelt nu dat de Britse Information Commissioner en het Ierse Data Protection Office allebei een onderzoek hebben ingesteld hiernaar. Doel is om te zien of het experiment, waarvan gebruikers niet op de hoogte waren, wel legaal is. In veel landen is het uitvoeren van experimenten op proefpersonen die hiervan niet op de hoogte zijn, namelijk niet toegestaan. Facebook zegt dat het in de gebruikersovereenkomst hier wel over rept, maar in de praktijk hebben maar zeer weinig gebruikers van het netwerk hiervan kennis genomen.

Het bedrijf bood deze week zijn excuses aan, maar probeerde tegelijkertijd het goed te praten door te stellen dat het nu zijn klanten beter kan bedienen.