Nieuws
941449
Nieuws

'Jongensclub' Goldman Sachs onder vuur

Goldman Sachs krijgt mogelijk een collectieve rechtszaak aan de broek vanwege discriminatie van vrouwen. Bij de zakenbank zou een cultuur hangen van een 'jongensclub', met vergaderingen in stripclubs en bovenmatig veel zuipen.

Dat melden Amerikaanse media woensdag. De twee ex-werkneemsters van Goldman, Cristina Chen-Oster en Shanna Orlich, dienden in 2010 de eerste klacht in.

Collectieve rechtszaak

Nu heeft het duo een aanvraag ingediend om een zogeheten 'class action' te mogen voeren, oftewel een collectieve rechtszaak. Ze kunnen dan optreden namens alle vrouwelijke managers (vice presidents) en partners bij de zakenbank.

Ze hebben onder meer statements van andere ex-werkneemsters en data over beloningen ingeleverd bij de rechtbank om hun verzoek kracht bij te zetten.

Bimbo's

Volgens de aanklacht worden vrouwen bij Goldman weggezet als 'bimbo's', of genegeerd. Ook waren de seksuele toespelingen niet van de lucht.

Daarnaast zouden de vrouwelijke managers 21% minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Voor vrouwelijke partners is dat verschil 8%, aldus de ex-werkneemsters. Ook hebben vrouwen minder kans op promotie.

Schadevergoeding

De eisers willen een - nog niet nader omschreven - schadevergoeding en eisen dat Goldman Sachs de sekse-ongelijkheid rechtzet.

Goldman Sachs ontkent de beschuldigingen en voert verweer in de zaak.