Nieuws/Binnenland
941456
Binnenland

Raad Breda stemt in met komst asielzoekers

De gemeenteraad van Breda heeft woensdagavond ingestemd met de opvang van vierhonderd asielzoekers in de oude gevangenisgebouwen bij de Koepel in het centrum van de stad. De gemeenteraad vindt de oude gevangenis in het centrum allesbehalve ideaal voor vluchtelingen maar wil niet dwars gaan liggen.

„Asielzoekers horen niet in een gevangenis”, zei de SP. „De locatie is ongeschikt”, oordeelde de VVD. „De keuze voor deze plek is niet bepaald gelukkig”, meende het CDA.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil de voormalige gevangenis vanwege de grote toestroom van asielzoekers uit Eritrea en Syrië snel in gebruik nemen. De eerste asielzoekers worden in augustus verwacht. Tegen het plan bestaat veel weerstand van buurtbewoners. Een internetpetitie van omwonenden werd ongeveer negenhonderd keer getekend. Er worden met het COA afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over overleg met de buurt.

De gevangenis staat sinds kort leeg. De vluchtelingen komen niet in de bekende Koepelgevangenis zelf maar in de naastgelegen nieuwbouw en voormalige vrouwengevangenis. De gevangenis dient minimaal een en maximaal twee jaar als asielzoekerscentrum.