Nieuws/Binnenland
941476
Binnenland

’Van der Roest stal meer van daklozen’

Ex-PvdA-raadslid Bert van der Roest wordt ervan verdacht meer geld te hebben verduisterd dan tot nu toe is aangenomen.

Dat melden goed ingevoerde bronnen rond het onderzoek aan De Telegraaf. Deze week overlegt het OM met twee officieren of er voldoende bewijs is voor een rechtszaak, of dat nog verder moet worden doorgerechercheerd.

Het bedrag dat nu is vastgesteld, komt op ongeveer 45.000 euro uit, hetgeen zo’n 2500 euro hoger is dan tot nu werd vermeld, zo melden ingewijden. Broos Schnetz, voorzitter van de stichting Straatnieuws, zegt dat hij van de officier van justitie deze week duidelijkheid heeft gekregen. „De officier heeft meegedeeld dat deze week bekend wordt dat vervolging wordt ingesteld”, zegt de bestuurder van de straatkrant.

Najaar

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat er deze week alleen „een soort collegiaal overleg” is tussen de officieren. „Twee officieren gaan om tafel en kijken of er genoeg bewijs is, of dat nog moet worden doorgerechercheerd. We zeiden eerst dat dit voor de zomer wel bekend zou worden, maar dat was wat voorbarig. Het wordt het najaar”, zegt Mary Hallebeek van het OM.

Van der Roest vertrok op 8 oktober uit de gemeenteraad van Utrecht, nadat bekend was geworden dat hij als penningmeester van de stichting een greep in de kas van de stichting Straatnieuws had gedaan. De socialist zou er met zo’n 42.000 euro vandoor zijn gegaan, meldde Straatnieuws destijds. Maar uit het nieuwe onderzoek blijkt dat bedrag nu dus hoger uit te vallen.

„Wij gaan ervan uit dat het onderzoek daar helderheid over verschaft”, zegt Schnetz. „Inmiddels is een bedrag van 20.000 euro terugbetaald. Over het resterende bedrag verschillen de meningen.” Daarover zou de rechter zich moeten buigen.

De stichting Straatnieuws deed in eerste instantie overigens geen aangifte tegen Van der Roest, omdat zij ervan uitgingen middels een schikking tot overeenstemming te komen. Toen een twist ontstond over de hoogte van het verduisterde bedrag werd er alsnog aangifte gedaan.

Wachtgeld

Van der Roest maakte tot grote verontwaardiging van diverse raadsfracties in de gemeenteraad aanspraak op wachtgeld. Hij had recht op bijna 8000 euro. Met het besluit wachtgeld te accepteren, werd direct ingedruist tegen het advies van PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman. De advocaat van Van der Roest, mr. Jeroen Nijboer, is ondanks diverse pogingen niet bereikbaar voor commentaar.