Nieuws/Binnenland
941477
Binnenland

Sportrechten NOS getoetst

De NOS moet de rekeningen laten zien die de omroep elk jaar betaalt voor het uitzenden van samenvattingen van de eredivisie. Staatssecretaris Dekker (Media) wil zo de schimmigheid rond de kosten van sportrechten verbreken.

Transparantie moet in de toekomst ook de norm worden bij biedingen op bijvoorbeeld EK’s en WK’s voetbal en de Olympische Spelen.

Dekker reageert hiermee op een verzoek van onder meer VVD-Kamerlid Elias, die wil kunnen controleren hoe de honderden miljoenen euro’s belastinggeld worden besteed die jaarlijks naar Hilversum gaan. De NOS en de eredivisie spraken af dat er geen informatie over de hoogte van de betaalde bedragen naar buiten mag komen. Zo’n overeenkomst is nu de standaard bij onderhandelingen over uitzendrechten, op overtreding staat meestal een boete.

Dat is voor de staatssecretaris geen reden om te zwijgen over de kosten. Daarom heeft Dekker de factuur gevorderd bij de omroep. Dat is een vergaande stap. „Die bevoegdheid gebruik ik weinig. Maar ik wil de zaak nu openbreken. Sportrechten worden betaald met publiek geld, dus moet de Kamer zijn controlerende werk kunnen doen.” Vooralsnog worden de cijfers enkel vertrouwelijk aangeboden aan het parlement.

Geheimzinnig

De kosten voor uitzendrechten zijn altijd met geheimzinnigheid omgeven, wel is duidelijk dat ze tot het begin van de kredietcrisis decennialang alleen maar stegen. Waar KNVB-voorzitter Lotsy in 1952 nog zei dat de voetbalbond ’niets hoefde te verdienen’ aan de uitzendrechten voor een interland, vormen deze betalingen nu de belangrijkste inkomsten voor grote sportorganisaties. De NTS betaalde in 1953 vijfhonderd gulden voor een hele interland, nu kosten de samenvattingen van de eredivisie ongeveer 20 tot 25 miljoen euro per jaar, zeggen Hilversumse bronnen.