Nieuws
941512
Nieuws

The Acid op Pitch festival: Alles op gevoel

Een opvallende naam met eigenlijk net zo opvallende muziek. Of misschien juist niet, The Acid klinkt namelijk erg bescheiden en subtiel vergeleken met andere elektronische acts. Is wellicht de bijzondere combinatie van twee dj’s op zoek naar iets anders dan pompende dansvloermuziek samen met de unieke klanken van singer-songwriter Ry X. Ja, The Acid gaat er wat moois van maken deze vrijdag op festival Pitch.

Ze waren niet eens echt van plan om samen aan de slag te gaan. De samenkomst van Brits dj Adam Freeland (sinds de 90’s al een begrip in de dance, tevens remixer van talloze popacts van Kelis en Pink tot The White Stripes en Lana Del Rey), Amerikaans producer Steve Nalepa en Australisch singer-songwriter Ry X  was eigenlijk een kwestie van puur toeval. “Ik was in Los Angeles, ging wat muziek maken met Steve”, zegt Freeland. “Toen kwam ik Ry tegen en besefte dat hij de zanger was van een grote clubhit vorig jaar, Howling. ‘Man, kom mee naar de studio!, zei ik meteen.”

Enthousiast vertelt het trio hoe er toen iets magisch ontstond. Ry had een gitaar loopje op zijn telefoon, die werd in de computer gezet, er werden baslijnen en elektronische effecten aan toegevoegd, vervolgens kwamen er de voor Ry X typische tenor zanglijnen bij. “Het was meteen raak”, zegt de Australiër. “De eerste keer dat ik zing kwam onmiddellijk terecht op Animal, één van onze eerste tracks. Daarna kwamen de songs vanzelf.”

Onder de naam The Acid brachten de heren vorig jaar al een EP uit, titelloos en zonder enige uitleg, maar online sloegen de muziekblogs op tilt. Dit was geen abstracte elektronica, maar ook geen typisch singer-songwriter materiaal –de muziek leek een eigen genre te vormen, hypnotiserend en minimaal.

“Het was totale vrijheid”, zegt Ry X. “We hadden wel stijlen als ambient, soundscapes en zelfs flarden van grunge in ons hoofd, maar lieten ons verder helemaal gaan. Ik denk dat mijn aandeel was dat die jongens niet te diep in de elektronische geluiden doken, ik zorgde ervoor dat het wel herkenbare songs bleven, geen vage experimenten. Zo kwam er iets heel bijzonders uit.”

Want net als veel andere acts dit weekend op festival Pitch bouwt The Acid bruggen tussen verschillende stijlen. De live shows van de band zijn ook echt grotendeels live, zo weinig mogelijk geluiden zijn voorgeprogrammeerd. Samen met allerlei dromerige visuele effecten is er zo ook iets unieks te zíen.

"Bij elektronische muziek denken veel mensen aan dance, of EDM zoals dat nu wordt genoemd", zegt Freeland. "Ik merkte de laatste jaren dat die sound steeds harder werd. Ik was er helemaal klaar mee, heb zelfs anderhalf jaar geen muziek meer gemaakt. Tot ik met deze gasten aan de slag ging, ineens voelde ik weer een nieuwe energie."

"Een tegenbeweging", aldus Ry X. "Aan de ene kant is elektronische muziek heel hard en heftig geworden, aan de andere kant komen er nu steeds meer artiesten die juist subtiele, smaakvolle dingen willen maken. Ik denk dat dit de beste manier is om contact met mensen te maken, je levert namelijk geen simpele dansvloer climaxen, maar muziek met liefde en gevoel. Ja, het klinkt minder groots, maar dan raak je pas écht je publiek."

The Acid staat deze vrijdag op Pitch (Westergasterrein, Amsterdam). Het album Liminal verschijnt 7 juli. Meer info over Pitch, dat vrijdag 4 en zaterdag 5 juli plaatsvindt, op www.pitchfestival.nl.