Nieuws/Binnenland
941642587
Binnenland

CBS: bevolking groeit harder dan voorspeld

Migratie naar recordhoogte

Amsterdam - De bevolkingsgroei in Nederland gaat veel harder dan voorspeld. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er bijna 50.000 inwoners bij, waar dat in recordjaar 2019 minder dan de helft was. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat heeft becijferd dat de groei volledig voor rekening komt van migranten, deels uit Oekraïne.

Als de huidige lijn wordt doorgetrokken dit jaar kan ons land een stokoud record evenaren: in 1958 kwamen er ruim 180.000 nieuwe inwoners bij. Groot verschil is dat het destijds vooral om kinderen ging vanwege de babyboom.

Demograaf Jan Latten, die al langer waarschuwt voor de gevolgen van massale immigratie, voorspelt een bevolkingsexplosie met grote gevolgen. „Een combinatie van een migratiecrisis en een woningcrisis.”

Een rem op migratie lijkt voorlopig ondenkbaar. Sterker nog: als het aan de Europese Commissie ligt, komen er in de toekomst alleen maar meer mensen naar Europa. Volgens Brussel is de komst van arbeidsmigranten noodzakelijk vanwege de schreeuwende personeelstekorten en de vergrijzing.