Nieuws
941754
Nieuws

Spaarrentes nog verder gedaald

Sparen levert nog minder op. Nadat de Europese Centrale Bank (ECB) begin juni de rente verlaagde, lieten maar liefst 15 Nederlandse banken ook hun spaarrentes zakken.

Vooral de rente op een deposito is flink gezakt, blijkt uit een inventarisatie van financiële vergelijkingssite Geld.nl. Wie zijn spaargeld een jaar vastzet, krijgt daar 1,37 procent rente op. Voor het ECB-besluit was dat nog 1,44 procent. De rente op een vijfjarig deposito zakte van 2,17 naar 2,10 procent.

Dat is nog altijd meer dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening. Deze daalde dankzij Draghi 0,03 procent naar 1,35 procent.

Extreem

'Dit is een extreme reactie, aangezien bij de vorige daling van de ECB-rente, in november 2013, maar 8 banken overgingen tot een renteverlaging', legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

De ECB verlaagde op 5 juni zijn belangrijkste rentetarief van 0,25 procent naar 0,15 procent. Banken die hun geld bij de centrale bank in Frankfurt stellen moeten daar zelfs voor betalen. Dit rentetarief daalde van 0 naar -0,1 procent.

Bulthuis verwacht niet dat de banken deze negatieve rente ook aan consumenten zullen doorberekenen.

Bij welke banken levert sparen het meeste op? Hier staat een overzicht met alle rentetarieven voor variabel en vastgezet spaargeld