941868
Binnenland

Archeologen in ban zilveren schaal

Archeologisch Nederland staat op z’n kop door de vondst van een zilveren schaal, ingelegd met goud en rode halfedelstenen, in Oegstgeest. De uiterst zeldzame schaal is uitbundig versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud. De bijzondere bodemvondst wijst op een rijke elite in Oegstgeest met een wijdvertakt internationaal netwerk.

Archeoloog drs. Jasper de Bruin van de Universiteit Leiden: „De schaal dateert uit de eerste helft van de zevende eeuw en is uniek voor heel West-Europa." De wetenschapper veronderstelt dat de schaal, met een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter, als offer in de grond is gekomen. „De vondst is bijzonder, omdat vergelijkbare schalen meestal van brons zijn. Bovendien zijn die nooit versierd met goudbeslag."

De schaal is vermoedelijk als drinkschaal of als wasbekken gebruikt. De Bruin. „Hij is samengesteld uit verschillende onderdelen met verschillende dateringen. Het oudste deel, de schaal zelf, dateert waarschijnlijk uit de Laat-Romeinse tijd. De afbeeldingen wijzen op een afkomst uit het Oostelijke Middellandse Zeegebied of het Nabije Oosten."

 

'Gouden Middeleeuwen'

De overige decoraties dateren uit de eerste helft van de zevende eeuw en wijzen op culturele invloeden uit Duitsland, terwijl de ophangbevestiging van de schaal vooral bekend is uit Engeland en Scandinavië. „Tezamen staat de schaal dus symbool voor de internationale positie waarin Nederland zich vijftienhonderd jaar geleden bevond."

De schaal is gevonden op het terrein van het Bio Science Park Leiden tijdens de opgraving van de resten van een groot dorp uit de zesde en zevende eeuw. Het dorp was gelegen langs de Rijn en werd doorsneden door allerlei kreekjes. Langs één van deze kreekjes is de schaal aangetroffen.

De bodemvondst is voor langdurige bruikleen overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden. Daar is hij tot en met 26 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’.