Nieuws/Binnenland
942322
Binnenland

OM bevestigt: ’beest’ Baran in cel

Saban Baran trouwde in 2014 al in de cel.

Saban Baran trouwde in 2014 al in de cel.

ANTALYA - Saban Baran zit in de cel. De beruchte vrouwenhandelaar kwam deze week weer in opspraak, omdat hij in Duitsland via een callcenter mensen peperdure energiecontracten liet aansmeren. Na de berichten was onduidelijk waar Saban verbleef. Naar nu blijkt zit hij vast in een cel in het Turkse Antalya. Hij zit er zijn door Turkije overgenomen gevangenisstraf voor mensenhandel uit. Dat hebben officiële Turkse bronnen laten weten.

Saban Baran trouwde in 2014 al in de cel.

Saban Baran trouwde in 2014 al in de cel.

B. zal volgens berichten van de Turkse autoriteiten zijn straf uitzitten tot 8 januari 2026. Het is mogelijk dat het tot een vervroegde vrijlating komt op 19 oktober 2021. Over de plek waar B. zich zou bevinden, waren de afgelopen tijd uiteenlopende verhalen in omloop. Reden voor het Openbaar Ministerie extra zorgvuldigheid te betrachten bij het doen van navraag over zijn actuele verblijfsplaats, verklaart het OM in een toelichting.

Omdat Turkije geen eigen onderdanen uitlevert, verzocht het OM in Nederland de Turkse autoriteiten om de straf over te nemen en daar ten uitvoer te brengen. Het gerechtshof in Istanbul heeft in november 2016 de eerder aan B. opgelegde straf van 7 jaar en 9 maanden onherroepelijk verklaard.

In Nederland was hij op 20 december 2010 door het Hof in Arnhem bij verstek veroordeeld tot 7 jaar en 9 maanden. De Hoge Raad bevestigde dat arrest op 11 september 2012.