Nieuws/Buitenland
94244602
Buitenland

Trump verleent voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn gratie

Michael Flynn.

Michael Flynn.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn gratie verleend. Flynn zit in de gevangenis sinds hij heeft bekend dat hij tegen de federale politiedienst FBI heeft gelogen toen die onderzoek deed naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Michael Flynn.

Michael Flynn.

„Het is mij een grote eer om aan te kondigen dat generaal Michael T. Flynn volledige gratie heeft gekregen. Felicitaties voor @GenFlynn en zijn geweldige familie, ik weet dat je nu echt een fantastische Thanksgiving zult hebben!”, schreef Trump op Twitter.

De Democraten reageerden kritisch op het gratiebesluit. Parlementariër Jerry Nadler noemt het „onverdiend, onprincipieel en weer een smet op president Trumps snel vervagende erfenis.” „Donald Trump heeft zijn bevoegdheid om gratie te verlenen misbruikt om zijn vrienden en politieke bondgenoten te belonen en hen te beschermen die liegen om hem te redden”, zegt parlementariër Adam Schiff, die een belangrijke rol speelde in de impeachmentprocedure tegen Trump.

Flynn, die in 2017 bekende dat hij tegen de FBI had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de VS in de weken voordat Trumps ambtstermijn begon, probeert sindsdien zijn schuldbekentenis in te trekken. Volgens Flynn hebben aanklagers zijn rechten geschonden en hem middels een list schuld laten bekennen in ruil voor strafvermindering.

Flynn is de meest prominente Trump-volgeling die gratie heeft gekregen van de president. Eerder verleende Trump gratie aan soldaten die waren beschuldigd van oorlogsmisdaden in Afghanistan en Joe Arpaio, een omstreden oud-sheriff uit Arizona die bekend is om zijn harde aanpak van migranten en gevangenen.

In de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet wat de Amerikaanse president kan doen tijdens zijn laatste weken in het Witte Huis:

Ook gebruikte Trump zijn presidentiële bevoegdheid om medewerker Roger Stone gratie te verlenen. Stone was onder meer veroordeeld voor het afleggen van valse verklaringen tegenover een commissie van het Congres en een poging een getuige te beïnvloeden.