Nieuws/Binnenland
942917
Binnenland

Zuid-Koreaanse groep FT Island rockt in Amsterdam

Het was een knallend optreden van FT Island.

Het was een knallend optreden van FT Island.

AMSTERDAM - De Zuid-Koreaanse rockgroep FT Island stond donderdagavond in The Box in Amsterdam. Vele honderden meiden en -jongens gooiden collectief hun rockhanden in de lucht, en bewogen door de bruisende energie die de zaal overspoelde.

Het was een knallend optreden van FT Island.

Het was een knallend optreden van FT Island.

FT Island, kort voor Five Treasure Island, is een Zuid-Koreaanse rockband van vijf man sterk. Dit is de eerste keer dat de groep in Nederland is en ze waren best zenuwachtig, zeggen ze tegenover De Telegraaf. „We zijn hier nog nooit geweest, maar we keken er erg naar uit! We wilden ook graag Nederlands eten proberen en de windmolens zien.”

Het waren niet alleen jongeren die van het concert kwamen genieten. De 54-jarige Jacqueline Ross was vanavond ook aanwezig bij het concert. Ze is al fan van Hongki, de zanger van de groep, sinds zijn verschijning in de Koreaanse dramaserie You’re Beautiful (2009). „Ik ben toen gaan zoeken en vond zijn liedjes helemaal geweldig. Hij heeft zo’n bijzonder stemgeluid. Ik vind vooral zijn ballads en soloprojecten erg leuk.”

Op het nieuws dat FT Island vanavond in Amsterdam zou optreden, reageerde Jacqueline enthousiast. „Helemaal geweldig! Het is een eenmalig iets dus daar moest ik natuurlijk heen. Ik wilde een paar jaar geleden al naar hun concert in Parijs, maar dat was helaas niet gelukt.”

Van Azië naar Amsterdam

Toen de groep in 2007 debuteerde, won het de Best New Male Group in de Mnet Asian Music Awards. Debuutnummer Lovesick stond acht weken lang bovenaan de hitlijsten in Zuid-Korea. De groep is niet alleen populair in eigen land maar ook in Japan boekten ze groot succes. Het eerste Japanse album stond in de top van de Japanse hitlijst Oricon, waar al 42 jaar geen buitenlandse artiest in had gestaan.

Vorige maand trad de Zuid-Koreaanse rapper G-Dragon, een van Zuid-Korea’s meest prominente artiesten, op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dit concert bevestigt de groeiende populariteit van K-pop in Nederland. De zanger is niet alleen immens geliefd in eigen land maar wint ook wereldwijd aan bewondering, door samenwerkingen met onder andere Missy Elliott, Sky Ferreira en een gastoptreden bij Justin Biebers concert in Zuid-Korea.

Hoe Japanse popmuziek, ook wel J-pop genoemd, voor velen een gateway toonde naar K-pop, kan K-pop dit ook zijn naar K-rock. In 2014 trad de voormalige Koreaanse rockgroep Led Apple op in de Maassilo in Rotterdam. Nu met het concert van FT Island, dat inmiddels al ruim tien jaar bestaat, krijgt het genre een nieuwe impuls in Nederland.