Nieuws/Binnenland
942922
Binnenland

Holleeder-vrouwen voelen zich aan lot overgelaten

Getuigen dreigen af te haken

Amsterdam - De belangrijkste getuigen in het moordproces tegen Willem Holleeder – zijn zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra – dreigen hun medewerking aan justitie stop te zetten.

De drie vrouwen vinden dat ze door politie en Openbaar Ministerie aan hun lot worden overgelaten en weigeren verder nog verklaringen in de strafzaak af te leggen. Het proces tegen Holleeder komt hiermee in zwaar weer.

In een nieuw boek Dagboek van een getuige, dat vandaag uitkomt, beschrijft Astrid Holleeder uitvoerig hoe de beveiliging tegen mogelijke wraakacties door haar broer aan alle kanten faalt.

De vrouwen krijgen amper hulp bij veilige huisvesting en maatregelen als kogelwerende vesten of auto’s. Ze draaien tot nu toe zelf op voor alle financiële consequenties. Een politieman van het team dat de getuigen tegen Holleeder moet beveiligen werd vanwege het lekken van gevoelige informatie op non-actief gezet. Alarmsystemen of telefoons van de politie voor noodsituaties blijken niet te werken.

Beveiligingsmedewerkers van het Openbaar Ministerie vermoeden dat Willem Holleeder van plan is vanuit de gevangenis aanslagen te beramen, maar zeggen onvoldoende middelen te hebben voor een waterdichte beveiliging.