Nieuws/Buitenland
943439
Buitenland

Dit weten we van de JFK-files. Lees ze zelf!

FBI was getipt over aanslag op Oswald

Washington - De FBI had een tip gekregen dat Lee Harvey Oswald de man die John F. Kennedy ombracht, vermoord zou worden. En de Russen waren doodsbang dat na de aanslag op de president de Amerikanen met raketten een vergeldingsactie zouden gaan uitvoeren.

Dat zijn tot nu toe de twee meest opvallende punten uit de JFK-files: de 2891 stukken die de regering van de Verenigde Staten afgelopen nacht heeft vrijgegeven over de moord op de president op 22 november 1963.

  • Is J.D. Tippit de echte moordenaar van JFK?
  • CIA wilde Castro doden met giftig duikpak
  • Oswald sprak gebrekkig Russisch
  • Rusland vreesde schuld te krijgen

De FBI blijkt de politie van Dallas gewaarschuwd te hebben dat Lee Harvey Oswald vermoord zou gaan worden. Dat staat in een memo aan FBI-directeur J Edgar Hoover die is vrijgegeven. De politie deed echter niets met de waarschuwing. (Lees het document hier)

Kalme stem

„Gisteravond kregen we een telefoontje van een man die met kalme stem zei dat hij lid was van een comité dat was opgericht om Lee Harvey Oswald te vermoorden”, schrijft de directeur november 1963. „We hebben de politie gebeld en die verzekerde ons dat hij voldoende zou worden beveiligd.” Ook de dag erna belde de FBI nogmaals. „Opnieuw werd gezegd dat de beveiliging was geregeld. En toch werd dat niet gedaan”, aldus Hoover.

De Russen vermoedden een complot achter de moord. Ze verdachten rechtse elementen in Amerika, maar sloten ook de latere opvolger Lyndon Johnson verrassend genoeg niet uit, zo schrijft de FBI.

Speculeren

Maar ook de FBI realiseert zich al direct vanaf de moord dat de hele wereld zal gaan speculeren over de moord. Hoover schrijft op 24 november, twee dagen na de aanslag, dat zijn grootste opdracht is „het publiek te overtuigen dat Oswald de dader is.”

Agenten waren gewaarschuwd voor aanslag op Lee Harvey Oswald

Agenten waren gewaarschuwd voor aanslag op Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald werd door Russische leiders gezien als een „neurotische maniak die ontrouw was aan zijn land en eigenlijk aan iedereen”.

De Sovjet-Unie was doodsbenauwd dat de aanslag tot een oorlog met de VS zou leiden (Document). De FBI: „Onze bronnen verklaarden dat Sovjet-officials bang waren dat zonder leiderschap in het land een of andere onverantwoordelijke generaal een raket naar Rusland zou gaan afvuren.”

Happy Delight

Dat de Cubaanse ambassadeur in Amerika (de bondgenoten van Rusland) meteen met ’happy delight’ reageerde op de moord, aldus de CIA in een memo, gooide alleen maar olie op het vuur.

Net na de aanslag op JFK in Dallas

Net na de aanslag op JFK in Dallas

Lee Harvey Oswald blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken op 28 september 1963 contact te hebben gehad met de Russen. Hij sprak in gebroken Russisch op de ambassade van dat land in Mexico met consul Kostikov. Een paar dagen later belde hij over „nieuwe ontwikkelingen”, zonder dat duidelijk wordt wat die waren. De CIA omschrijft Vladimirovich Kostikov in een notitie als „KGB-officier en lid van Department 13, een eenheid die verantwoordelijk is voor sabotage en moordaanslagen. (Document)

Cambridge News

Uit de vrijgegeven stukken blijkt verder dat een Engelse krant 25 minuten voor de aanslag gewaarschuwd werd. Een verslaggever van de Cambridge News kreeg een telefoontje waarin een man zei dat hij de Amerikaanse ambassade moest bellen „voor groot nieuws” en hing vervolgens op. Toen de journalist kort daarop van de aanslag hoorde, belde hij alsnog met de Amerikanen. De MI5 stelde na onderzoek vast dat het telefoontje echt vlak voor de aanslag was gepleegd.

J D Tippit

De stukken werpen volgens de Engelse krant The Mirror ook nieuw licht op de rol van agent J.D. Tippit die omgebracht werd toen hij Lee Harvey Oswald probeerde te arresteren. Hij patrouilleerde in Dallas toen hij het signalement van Oswald over zijn radio hoorde De nieuwste theorie, nu weer leven ingeblazen door een stuk van de FBI, is dat misschien Tippit juist JFK zou hebben omgebracht. Enkele weken voor de aanslag zou Tippit bij een bijeenkomst van de rechtse Birch Society misschien Oswald ontmoet hebben in de nachtclub van Jack Ruby. En die laatste is weer de man die Oswald kort na de moord op Kenndy doodschoot.

Fidel Castro

De CIA zou volgens een van de stukken ook achter een complot zitten om de Cubaanse leider Fidel Castro te vermoorden. Dat zou met een vergiftigd duikpak moeten gebeuren. De veiligheidsdienst wist dat de redelijk verse communistische president gek was op duiken. De CIA wilde de binnenkant van het pak besmetten met schimmels en tbc-bacillen.

Een ander plan was een boobytrap-schelp op de bodem van de zee te planten waar Castro vaak dook. De veiligheidsdienst zag af van dat plan toen bleek dat de schelpen in dat gebied niet groot genoeg waren om een goede aanslag te plegen.

Uit de stukken blijkt verder dat op 14 september1962 tijdens een vergadering van hooggeplaatsten in de regering, waar Robert Kennedy ook bij was, gedacht werd over sabotage van vliegtuigonderdelen. Die zouden via Canada naar Cuba worden verscheept. De veilgheidsdienst wilde Castro zo laten verongelukken.

In een ander document staat dat Robert Kennedy tegen de FBI zei dat hij van de CIA had gehuurd dat de maffia zou worden ingeschakeld om Castro uit de weg te ruimen. Een tussenpersoon zou aan mobster Sam Giancana 150.000 dollar beloven als de Cubaanse president kon worden doodgeschoten.

LEES HIER alle vrijgegeven documenten zelf!

Volg het laatste nieuws via onze Whatsapp lijn. Zet 06-13650952 in je telefoon en stuur via whatsapp het bericht met alleen de twee woorden: Nieuws Aan. Je krijgt dan een paar keer per dag het nieuws dat je moet en wilt weten.