94364
Buitenland

Ophef over ’seksistische’ voorpagina Daily Mail

LONDEN - Britse politici zijn boos over de voorpagina van de populaire tabloid Daily Mail. Daarop werd vanochtend een grote foto van de Britse premier May en haar Schotse collega Sturgeon afgedrukt met de kop „Vergeet de Brexit, wie won de Legs-it!”

’Seksistisch’, vinden veel politici de focus op de benen van de bewindsvrouwen. „De jaren ’50 hebben gebeld, ze willen hun krantenkop terug,” twitterde Labour-kopstuk Ed Miliband met de hashtag #everydaysexism. Ook Labour-leider Corbyn liet van zich horen op Twitter: „Het is 2017. Dit soort seksisme moet tot het verleden behoren. De Daily Mail moet zich schamen.”

Binnenin de krant staan meer foto’s van de May en Sturgeon en de kop: „Hun voornaamste wapens? Die pinnen!”

Sturgeon en May ontmoetten elkaar gisteren om te praten over een nieuw referendum waarin de Schotten zouden mogen stemmen over een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk. Sturgeon wil dat graag, maar May houdt het tegen.

Ook op Twitter zijn veel mensen boos over het feit dat het in de krant niet over de inhoud gaat, maar over het uiterlijk van de vrouwelijke politici. „Heeft iemand de Daily Mail verteld dat de klok een uur vooruit gaat, in plaats van drie decennia terug?” schrijft een van hen, verwijzend naar de zomertijd die afgelopen weekend ook in Groot-Brittannië in ging.

Een ander maakte een mannelijke variant van de voorpagina met foto’s van onder meer Boris Johnson, David Cameron en Jeremy Corbyn.

De krant zelf vindt de aantijgingen maar onzin. „Ach, hebben ze niks beters te doen?” zegt een woordvoerder tegen de Guardian. „Het stuk van Sarah Vine was een luchtig stukje naast een serieus politiek verhaal. Het stond in een 84 pagina’s dikke krant col met belangrijk nieuws en analyses en een exclusief voorpaginaverhaal over bezuinigingen in de zorg en een supplement over gezondheidsrisico’s voor vrouwen.”

Bovendien besteedde de krant in het verleden volgens de zegsman ook aandacht aan het uiterlijk van mannelijke politici. Zo bracht de krant verhalen over de taille van David Cameron, de kleren van Jeremy Corbin en de benen van Boris Johnson.

De Malinese krant de Daily Mali, die blijkbaar veel klachten kreeg van mensen die per ongeluk de verkeerde krant benaderden, heeft in een tweet afstand genomen van de „beledigende seksistische” voorpagina van hun Britse collega’s. „Klachten kunnen naar @MailOnline.”