Nieuws/Buitenland
943690
Buitenland

Klokje Paul Newman brengt 15 miljoen op

NEW YORK - Een polshorloge dat ooit in het bezit was van Paul Newman heeft op een veiling in New York omgerekend 15,3 miljoen euro opgebracht. De Amerikaanse acteur kreeg het klokje, een Rolex Cosmograph Daytona uit 1968, cadeau van zijn vrouw Joanne Woodward. Beiden schitterden in 1969 in de film Winning. Newman speelt daarin een autocoureur, die ervan droomt de Indianapolis 500 te winnen.

Op de achterzijde van het roestvrij stalen horloge met de beroemde ’Newman-wijzerplaat’, staat de tekst ’Drive Carefully Me’ gegraveerd. Dat maakte het unieke uurwerk volgens veilinghuis Phillips extra gewild bij rijke verzamelaars. Ze boden donderdagavond tegen elkaar op en na twaalf minuten werd het afgehamerd op het recordbedrag van dik 15 miljoen.

Tot dusver was een stalen Patek Philippe het duurste horloge. Een liefhebber telde er vorig jaar 9,5 miljoen euro voor neer. Voor een 18-karaats gouden ’Newman Daytona’ betaalde iemand in mei in Genève 3,1 miljoen. Het nu geveilde exemplaar was ingebracht door James Cox. Hij kreeg het in 1984 van Newman, toen hij als student verkering kreeg met de dochter van de acteur, Nell. De opbrengst gaat naar de Nell Newman Foundation, waarvan Cox penningmeester is.