Nieuws/Binnenland
943923
Binnenland

Grapperhaus: iedere getuige verdient optimale bescherming

OM opnieuw overvallen door boek Holleeder

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie was niet op de hoogte dat Astrid Holleeder opnieuw een boek heeft geschreven. De zus van ’topcrimineel’ Willem Holleeder uit in het vrijdag verschenen ’Dagboek van een getuige’ zware kritiek op politie en justitie. Die zouden haar moeten beveiligen nu ze samen met haar zus en vriendin tegen haar broer getuigt, maar die beveiliging laat volgens haar veel te wensen over.

„Het OM (heeft) via de media voor het eerst kennis genomen van de publicatie van het boek”, schrijft het OM in een reactie. „De kritiek van haar en de andere twee getuigen is het Amsterdamse OM al langer bekend. OM en de politie zijn voortdurend met hen in gesprek over hun beveiliging. Het OM heeft begrip voor de uitzonderlijke positie waarin de getuigen zich bevinden en snapt hun zorgen.”

Astrid is evenals haar zus Sonja en Willem Holleeders ex-vriendin Sandra, een belangrijke getuige in het proces tegen haar broer. Na het verschijnen van haar vorige boek Judas moest ze wegens veiligheidsredenen stoppen met haar werk als advocaat. In haar nieuwe boek beschrijft wat er allemaal mis is. De vrouwen draaien momenteel zelf op voor hun beveiliging en hekelen de gebrekkige bescherming door de dienst Bewaken en Beveiligen. Zo zou er een lek bij het beveiligingsteam zijn geweest en blijken alarmsystemen niet te werken.

„De kritiek van de getuigen op de beveiligingsmaatregelen neemt het OM zeer serieus. Politie en OM zullen er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen”, meldt het OM in de verklaring.

Judas was vorig jaar het bestverkochte boek in Nederland en in de Verenigde Staten is een televisieserie in de maak.

Grapperhaus

Iedere getuige verdient optimale bescherming. „Daar maak ik me bij voorbaat sterk voor.” Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie zei dat vrijdag voorafgaand aan de eerste reguliere ministerraad van het nieuwe kabinet.

Grapperhaus wilde niet rechtstreeks reageren op berichten dat de getuigenbescherming van de zus van Willem Holleeder te wensen zou overlaten. „Ik laat me niet uit over individuele zaken. Ik begrijp dat het OM met haar in gesprek is.”