Nieuws/Binnenland
944529594
Binnenland

Ministerie: Forum voor Democratie kan aantal leden niet aantonen

Den Haag - Forum voor Democratie (FvD) is in de knel geraakt met de subsidieregeling voor politieke partijen op basis van het aantal leden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kan de zelfbenoemde grootste ledenpartij van voorman Thierry Baudet tot op heden niet aantonen hoeveel leden er vorig jaar waren. Accountants kunnen niet opmaken hoeveel leden de partij vorig jaar had.

„In de wet is geregeld dat een deel van de subsidie van de politieke partijen wordt bepaald op basis van het aantal partijleden”, vertelt een woordvoerster van het departement. „Partijen die subsidie ontvangen zijn verplicht jaarlijks voor 1 juli de subsidieverantwoording over het voorgaande jaar in te dienen. Een goedkeurende accountantsverklaring moet hier deel van uitmaken. Deze verklaring moet ook betrekking hebben op het ledental.” Forum beweert zelf altijd de grootste ledenpartij te zijn van Nederland.

Tot nu toe ontbreekt die verklaring van FvD, vertelt de zegsvrouw. Het ministerie geeft de partij alsnog een kans. „Binnenlandse Zaken heeft de partij verzocht om alsnog een goedkeurende accountantsverklaring te verstrekken op basis van het aantal leden waarvan wel kan worden gecontroleerd dat zij over 2019 hun contributie hebben betaald.”

Een deel van het bedrag is volgens de zegsvrouw al uitgekeerd, de rest zou voor 1 januari volgen. Haast is volgens de woordvoerster geboden. „Voor 1 november moet de subsidie over het voorgaande jaar worden vastgesteld.” Ze kon donderdagavond nog niet zeggen om welk bedrag het ging.

Een accountantsbureau heeft overigens wel een poging gedaan om te achterhalen hoeveel leden de oppositiepartij heeft. Uit de verklaring van accountants Van Noort Gassler & Co blijkt dat het voor het bureau niet mogelijk was om het ledenaantal te achterhalen. „De vereniging en de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie hebben in 2018 bij haar leden contributie geïnd waarvan de onderliggende incassobestanden niet meer reproduceerbaar zijn.”

Dat leidt tot problemen omdat daardoor het ledenaantal per 1 januari 2019 niet vast te stellen was, valt te lezen in de verklaring. Juist dat aantal moet aangetoond worden aan het ministerie. „Alle ledenincasso's over 2018 zijn door de vorige penningmeester op een grote hoop gegooid. Met als gevolg dat er geen administratieve koppeling gemaakt kon worden tussen individuele leden en hun betaling,” laat een woordvoerder van FvD weten.

Met ’de vorige penningmeester’doelt de woordvoerder op Henk Otten, die eerder met slaande deuren uit de partij vertrok en zich onlangs met Henk Krol verenigde in de Partij voor de Toekomst. Otten doet de beschuldiging van Forum af als flauwekul en wijst op het smaad- en lasterproces dat hij eerder aanspande tegen Baudet en andere partijprominenten: „Baudet roept van alles maar heeft zelf geen elementair benul van administratie of financiën,” aldus een verontwaardigde Otten.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd